„Посади свој хлад” највероватније и у Алексинцу

Алексинац ће и ове године учествовати у акцији „Посади свој хлад” који организује Невладина организација „Зелени развојни центар” из Сремске Митровице. У допису достављеном овом удружењу од стране председника општине Алексинац Далибора Радичевића стоји да је алексиначка локална самоуправа изузетно заинтересована за реализацију иницијатива које су презентоване, како за поделу садница белог јасена, још више за мерну станицу опремљењу сензорима за очитавање концентрације честица ПМ 2,5 и ПМ 10.

Зелени развојни центар у оквиру акције „Посади свој хлад” планира грађанима Србије да подели 30.000 садница белог јасена, који су се јавили на конкурс овој организацији.Услов да у једној локалној самоуправи грађанима буду дељене саднице је да се на позив ове организације пријави најмање један одсто становништва општине. У допису послатом председнику општине Алексинац не стоји колико је тих садница намењено нашим суграђанима, али су поједини портали објавили да се ради о 546 садница. У овој акцији саднице су намењене грађанима, једна пријава – једна садница, а локална самоуправа обезбеђује допремање истих.

Што се тиче мерне станице она би била веома корисна за Алексинац. Приликом прошлогодишњег мерења од стране нишког Факултета за заштиту на раду испод граничних вредности су биле концентрације угљен-моноксида, азот-диоксида, сумпор-диоксида и приземног озона, али је концентрација суспендованих честица свакодневно била изнад граничних вредности. Нарочито су биле проблематичне ПМ 10 честице којих је скоро свакодневно било у ваздуху два до три пута више од дозвољених вредности. Мерење је вршено у зимском периоду. Да ли ће се Алексинац наћи међу 30 општина које ће добити као донацију мерну станицу, која се обезбеђује уз помоћ партнера из Швајцарске, остаје да се види.

И на крају оно што за ову причу није много значајно, то су неке објаве на друштвеним мрежама да наводно општина Алексинац није била заинтересована за учешће у овој акцији. Како нам је објашњено, допис је у општину стигао у петак 15. јанура при крају радног времена. Председник општине Алексинац Радичевић је већ у понедељак 18. писменим путем позитивно одговорио на допис „Зеленог развојног центра”. Сам преседник нам је још и казао да му је било потребно мало времена да се упозна са целом акцијом, како не би дошло до забуне што се раније дешавало када су помоћ нудиле непостојеће невладине организације. Објаве под насловом „Обезбеђене саднице за Алексинац, али из општине се не јављају” на појединим порталима постављене су у суботу, 16. јануара.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen − four =