Порта мозговачке црвке као из прошлости

Порта цркве у Мозгову јуче је деловала баш онако како су сабори изгледали пре више од пола века. На самом улазу чула се весела вика деце и жагор одраслих, а двориште се шаренило од разноврсних народних ношњи, па су се мештани овог села, као и гости, овим призором вратили у прошлост.

Уз игру и музику, ове године одржана је 15. манифестација ,,Буковичко коло”, која траје од 2005. године. Она прошле године није била одржана, због ситуације са вирусом корона, али су зато јуче мештани Мозгова након једногодишње паузе поново уживали уз богат културно-уметнички програм.

Част да у програму први наступе имали су мали полазници ,,Духовне радионице” под вођством Љиљане Мијаиловић. Она је, такође, током програма отпевала две песме. У наставку програма први сплет одиграла је најмлађа група домаћина, Културно-уметничког друштва ,,Буковик”, а затим су се на бини смењивале кореографије гостију. Ове године у Мозгову су допутовали фолклораши из Београда, Мајданпека и Смедерева. Фолклорно друштво ,,Лада” из Београда, КУД ,,Вук Караџић” из Осипаонице, као и КУД ,, Велимир Маркићевић” из Мајданпека”, поред домаћина прошетали су се својим кореографијама и костимима широм Србије.

Чланови Фолклорног друштва ,,Лада”, као и публика, упамтиће овај тренутак по једном несвакидашњем догађају. Баш на дан Света Петке, догодила се веридба двоје играча овог друштва на крају сплета који су изводили, па су сви присутни били пријатно изненађени овим поступком.

Након годину дана паузе, ова манифестација била је пун погодак. Народна ношња, музика и изненађење које је све присутне разнежило само су доказ да весео дух и чар сабора и даље трају међу нама.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 + seven =