„Поражавајућа чињеница” о вакцинацији

Информације које се могу наћи на званичном сајту алексиначког Дома здравља о вакцинацији на територији наше општине указују да је заинтересованост грађана за овакав вид заштите испод очекивања.

До јуче је у Алексинцу вакцинисано 5.595 особа са неком од четири вакцине. Кинеском вакцином вакцинисанo je 3.765 особa, а дате су и 564 америчке вакцине, 721 руска вакцина и 545 Астра-Зенека вакцина, те је укупно вакцинисано 5.595 особа, што је 13,3 одсто одраслог становништва општине Алексинац, односно 11,6 одсто укупног становништва.

До сада је комплетно вакцинисано, са две дозе, 3.345 особа (америчком, кинеском и руском вакцином), што је 8 одсто одраслог становништва.

На сајту ове установе стоји и информација да је преко еУправе пријављено, односно да на вакцинисање чека још око 1.400 људи. Познаваоци прилика овим подацима нису задовољни.

− Пошто општина Алексинац има око 42.000 одраслих становника, ове цифре практично значе да тек сваки шести одрасли грађанин наше општине жели да се вакцинише. Ово је поражавајући податак – стоји на званичном сајту ове здравствене установе.

Иако вакцина сто посто не штити од разбољевања, ипак је то најсигурнији начин заштите од тежих последица. Алексиначки епидемиолог др Родољуб Живадиновић објашњава зашто се разболи и неко ко је вакцинисан.

− Немојте сматрати да сте заштићени од короне пре него што прођу три недеље од друге дозе вакцине. И тада се можете разболети у четвртој недељи, јер сте се инфицирали пре истека треће недеље, из простог разлога што људи нису машине и не развијају сви имунитет на исти начин и у исто време, као што неки мисле. Медицина није математика. Плус што ниједна вакцина нема стопроцентну ефикасност, те мали проценат не стекне довољну заштиту, али се не очекују тежи облици болести ни код њих − стоји у објављеном саопштењу овог стручњака на званичном сајту Дома здравља.

На почетку ове седмице, како се могло чути на недавној седници Општинског штаба, Дом здравља је затражио од еУправе да одобри  повећање броја вакцина које би се на дневном нивоу давале на пункту у Дому културе. Ако не буде нових пријава за вакцинацију биће узалудни овакви напори.

Очито да ће здравствена служба и локална самоуправа морати да смисле одређене активности које би убрзале вакцинацију у нашој општини. Зависно од кадровских могућности можда треба организовати вакцинисање једном у 15 дана у насељима где постоје сеоске амбуланте. Општина Алексинац има око 70 сеоских насеља. Неки пак сматрају да у обавештавању старијег становиштва на селу о значају вакцинисања треба применити систем активизма који је коришћен приликом подела пакета пензионерима, обилазак тих домаћинстава.

Како сада хара епидемија, један број заражених грађана не може да рачуна на вакцинације. Који је то период, објашњен је на сајту алексиначког Дома здравља.

− Већ након два до три месеца након пребољевања можете размишљати да примите вакцину или наставите са вакцинацијом, ако сте се разболели пре ревакцинације, односно пре проласка три до четири недеље након ревакцинације. Јер, код тежих облика по досадашњим сазнањима, имунитет траје 6-8 месеци, а код лакших га понекад уопште нема. Има особа које су се од почетка пандемије до данас разболеле и по три пута. У већини случајева, наредна обољевања су лакша, али то није правило, забележени су и тежи облици код другог обољевања − објављено је на сајту поменуте здравствене установе.

 

3 коментара

  1. Prijavila sam se jos 02.02 jos me nisu pozvali na vakcinaciju -u cemu je problem ako vec govorite o tome da ljudi nece da se vakcinisu?

  2. Алексиначка власт је тотално неспособна, брука једна!
    Кад не би Александра Вучића имали као носиоца листе, СНС у Алексинцу не би цензус прешао!?!
    Оно што је у целој Србији нормално, а то је вакцинација, за Алексинац је мисаона именица.
    Докле ће Вучић да трпи, видећемо!

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × 4 =