Пољопривредници са председником: О словеначким искуствима у пољопривреди

Група пољопривредника са територије општине Алексинац, произвођача воћа и поврћа, која је недавно боравила у четвородневној студијској посети Словенији, данас је имала пријем у општини. Како је објављено на званичној страници општине, председник Далибор Радичевић, заједно са својим сарадницама, уприличио је данас пријем за ове алексиначке пољопривреднике.

Овдашњи произвођачи воћа и поврћа изнели су утиске са четвородневног путовања и осврнули се на тамошње примере добре праксе. Одрживо управљање земљишним ресурсима, еколошка достигнућа, биодинамичка производња хране као виши ниво органске производње и побољшање плодности земљишта, како се чуло, само су неке од новина које се могу применити и код нас у циљу унапређења метода у пољопривреди, наводи исти извор.

Посету Словенији организовали су Удружење „Јагода” из Гредетина и ДАРС ‒ Алексинац уз помоћ Општине Алексинац.

Један од учесника истиче да један од изнетих предлога и да се приликом одређених празника део кућица у главној улици уступи произвођачима који имају прераду, а да се поједине манифестације које су посвећене промоцији пољопривредних производа, макар једним делом одржавају и у Алексинац.

Такође, пољопривредници и локално руководство сагласили су се да треба наставити са суфинансирањем набавке опреме коју газдинства набављају за прераду својих производа и тиме јачају своје економске капацитете. Наш извор још каже и да је део пољопривредника указао на лошу путну и водоводну инфраструктуру у селима где живе, што утиче, поред осталог, и на њихово бављење пољопривредом. Било је речи како доћи, односно аплицирати за новац Европске уније, која су Словенији у претходном периоду омогућила значајна средства. Неколико учесника истакла су позитивна решења да на јавним набавкама одређени проценат хране установе морају да набаве од локалних пољопривредника, произвођача, што је повољно за њих и здравије за кориснике тих вртића, школа и домова.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × five =