Pijaca

Почетком јуна отварање пијаце у новом руху

Продавци и купци на Зеленој пијаци у Алексинцу још отприлике месец дана трговаће у простору затворене тржнице. До краја следећег месеца очекује се да радови на реконструкцији пијаце буду завршени, што подразумева постављање надстрешнице и нових тезги. Да ће Алексинчани почетком јуна пољопривредне производе пазарити на отвореном простору нове пијаце потврђено је данас након што су градилиште обишли представници ЕУ про-а, већинског финансијера и локалне самоуправе.

Алексинац је прва локална самоуправа која је отпочела реализацију пројекта у групи од 37 општина и градова у којима се, уз подршку Европске уније преко програма ЕУ ПРО, спроводе пројекти унапређења локалне инфраструктуре.

Nenad Stanković ‒ Уз подршку Европске уније и Владе Србије, Алексинац ће добити савремену пијацу са повећаним капацитетима и бољим условима за продавце и купце пољопривредних и занатских производа. Такође, повећаће се број радних дана пијаце што ће омогућити бољу снабдевеност становништа, али и могућност да произвођачи и продавци остваре веће приходе ‒ рекао је Ненад Станковић, председник општине Алексинац приликом обиласка радова. 

Pijaca

Након завршетка припремних радова који су обухватили пресељење бувље пијаце, рашчишћавање простора и припремања темељних стопа за носеће стубове, у току су радови на постављању металне кровне конструкције.

Dalibor Marković ‒ Следи нам још израда кровне конструкције и кровног покривача и по динамичком плану који извођач засад поштује отприлике неких 15 дана му преостаје да читаву конструкцију заврши. Оно што је битно напоменути јесте да је паралелно са овим ишла и набавка нових тезги којима ћемо опремити у потпуности ову нову пијацу. Тако да је по планираном року 25. мај рок за завршетак свих радова и како сада радови теку рок ће бити испоштован и очекујемо да почетком јуна месеца буде отворена нова пијаца која ће функционисати и служити и продавцима и корисницима ‒ истакао је начелник Одељења за привреду општине Алексинац Далибор Марковић. 

Европска унија преко програма ЕУ ПРО суфинансирала је овај пројекат са 149.000 евра, док општина Алексинац има учешће од 40.000 евра, а целокупна вредност пројекта је негде око 190.000. Након реализације пројекта, представници локалне самоуправе заједно са партнерским програмом „Свис про” имају задатак да ураде пример доброг управљања, односно донесу одлуке којима ће се прецизирати понашање на пијаци и функционисање ове пијаце.

Pijaca

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 + 5 =