ZIPO

Почео ЗИПО фест: Београдска позоришта донирају столице

Представом „Књига о џунгли” Позоришта лутака „Пинокио” из Београда у Алексинцу је синоћ почео Зимски позоришни фестивал за децу, који ће трајати до понедељка, 3. фебруара. „Ово је прилика да се свих шест вечери дружите са глумцима и да након представе изађете са осмехом на лицу”, поручила је на отварању директорка Театра 91 Милена Рашић.

Публику у сали директорка је поздравила и лепом вешћу да ће два београдска позоришта Алексинцу донирати столице, које би већ данас требало да буду испоручене. По њеним речима столице ће бити дониране на иницијативу Војислава Савића, вршиоца дужности директора позоришта „Пинокио”, а поред 150 столица из овог, Алексинчани ће добити још 150 столица из позоришта „Петар Пан”.

ZIPO

Могли глумац вечери 

Након званичног отварања, изласком Киплингових јунака на сцену, почео је такмичарски програм трећег ЗИПО феста. Само два месеца након премијере и Алексиначка публика имала је прилику да погледа „Пинокијеву” представу „Књига о џунгли”, по драматизацији Нине Ћосић, а у режији Марка Јовичића.

̶ Имали смо тежак задатак да испунимо очекивања публике, да не мисле када дођу ‘па бољи ми је цртани’ и онда смо покушали да убацимо све што смо могли, да максимално дочарамо тај свет из тог цртаног филма који су деца навикла да гледају – истакао је редитељ Марко Јовичић. 

Ни глумци нису имали лак задатак, да представе добро знане јунаке, а да притом оставе добар утисак на младу публику, која не уме да сакрије незадовољство. Ипак малишани су уживали, а награда за глумца вечери припала је, можда очекивано, баш Моглију.

̶ Могли је такав лик да се деца одмах ‘залепе’ за њега и просто прате његов развитак у представи, одакле је кренуо, како је дошао, на које проблеме наилази. Мој задатак је био да поверујем да заиста имам неке три до четири године, да сам у џунгли са животињама и да се све то заиста дешава. Тако да сматрам да је тај моменат у глави глумца доста важан и онда се то аутоматски прелива на публику, они то препознају – каже нам глумац вечери Ђорђе Крећа, коме је ово прва улога у позоришној представи за децу. 

Позориште – контра ударац шунду 

„Позориште за децу не служи само да увесељава, већ и да преноси значајне поруке”, сматра председница овогодишње селектрске комисије ЗИПО феста Јелена Стајковац. Она истиче да се позоришна публика мора васпитавати од малих ногу и да је ово један од начина да се противречи лошим медијским садржајима.

ZIPO̶ Пре свега алудирам на на ријалити програме и све оне садржаје који су затровали наш прекрасни српски језик, а потом све праве вредности довели у питање. У ово време, које је, како је то Андрић рекао ‘време које се руга разуму’, не можемо да забранимо шунд који нас окружује, али све више имамо задатак да кроз оваква културна деловања ударамо контра ударац шунду – истиче Стајковац. 

̶ Морам да кажем да сваки град који жели градом да се зове мора да има културно језгро. Алексинац је град зато што поседује и градски театар и чак два фестивала, Фестивал првоизведених представа и позоришни фестивал за децу – нагласила је.

Овогодишња селекторска комисија, коју поред Јелене Стајковац, чине Саша Симоновић и Милорад Дамјанић, направила је шаренолик и занимљив избор представа.

Вечерас „Није лако бити дете” 

„Да ли је лако бити дете”, питање је које поставља вечерашњи комад, „Одрасли мисле да јесте. Наша прича је подстрек да одрастање наше деце буде без конфликата, уз забаву и међусобно разумевање”, наводи се у опису овог комада који је на програму од 19 сати.

За ову представу текст и режију потписује Миодраг Динуловић, а изводе је глумци Регионалног позоришта Нови Пазар.

ZIPO

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − six =