Počele pripreme za ovogodišnje “Kulturno stvaralaštvo na selu”

Prvi sastanak povodom održavanja 14. manifestacije „Kulturno stvaralaštvo na selu” održan je danas i na njemu su predstavnici kulturno-umetničkih društava sa teritorije naše opštine sa organizatorom, odnosno predstavnicima Centra za kulturu i umetnost Aleksinac utanačili ovogodišnji program.

Kako nam je potvrdila stručna saradnica u Centru za kulturu i umetnost Gordana Živanović, ove godine će na manifestaciji nastupiti čak 15 KUD-ova, pa će se, zbog masovnosti i uklapanja u termine, predstavljati po tri društva na svakom susretu.

– Ove godine smo bogatiji za pet kulturno-umetničkih društava, pa će umesto prošlogodišnjih 10, ove godine nastupiti čak 15. Kulturno-umetničko društvo oformila sela Lužane i Prćilovica, dok su sela Kraljevo, Bovan i Aleksinački Rudnik obdnovila nekadašnja folklorna društva. Da manifestacija ne bi mnogo dugo trajala i da bi kvalitet večernjeg programa bio bolji, složili smo se na sastanku da ove godine po tri kulturno-umetnička društva učestvuju u programu – navodi naša sagovornica.

Čast da 9. aprila na Aleksinačkom Rudniku otvore ovogodišnju manifestaciju pored domaćih, pripala je i igračima iz Kormana. Sledeći susret zakazan je za 23. april u Draževcu, a tamo će nastupiti kulturno-umetnička društva iz Draževca i Mozgova. U Tešici će 30. aprila posetioci moći da uživaju u folkolru domaćih igrača i njihovih gostiju iz Žitkovca i Prćilovice. U Lužanu će 13. maja nastupiti Lužane, Vukašinovac i Rutevac, a poslednji susret biće 22. maja u Velikom Drenovcu, a tamo će svoje igračko umeće pored domaćina pokazati i gosti iz Kraljeva. Zbog podmlađivanja ansambla KUD „Vakup“ ove godine otkazao je učešće na manifestaciji.

Manifestacija „Kulturno stvaralaštvo na selu“ pomaže očuvanju tradicije i kulturne baštine, a predstavlja i svojevrsno svedočansto o srpskom narodu i raznovrsnosti naše kulture. Istovremeno, kroz manifestaciju daje se doprinos i afirmaciji sela naše opštine.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 + twenty =