Почела вакцинација: Вакцина стигла из земље Европске уније

Грађани општине Алексинац који желе да приме вакцину против грипа то могу да учине од данас. Како је објављено на званичном сајту алексиначког Дома здравља, данас је почело вакцинисање против грипа. Вакцинација се обавља сваког радног дана од 7:30 до 14:30 у просторијама Службе за здравствену заштиту одраслих на првом спрату зграде Дома здравља у ординацији број 26.

Вакцина је бесплатна за све, а они који и иначе плаћају партиципацију, плаћају је и за вакцину у износу од 50 динара. Из Дома здравља позивају сва заинтересована лица, посебно хроничне болеснике, да се вакцинишу, те да тако овом превентивном мером предупреде оболевање од сезонског грипа и његове могуће компликације. Заинтересовани грађани пре него што дођу да приме вакцину морају да се јаве изабраном лекару, који ће проценити њихово здравствено стање.

dr RodoljubZivadinovic– Ове године имамо скоро дупло више доза вакцине од претходне што је јако добра вест, тако да се надамо да ће бити за све заинтересоване. Интересовање је наравно порасло. Видећемо како ће ићи даље, али за сада смо добили добар број тих доза које нам припадају. У наредном периоду очекујемо допуну до пуног контигента. Вакцинација креће. Молим грађане да неправе гужве испред Дома здравља. Заиста не можемо због ситуације са ковидом, да пуштамо у Дом здравља велики број људи, тако да ће се сигурно појавити гужве на улазу и молим их да се придржавају мера дистанце док чекају у реду. И ако виде да је велика гужва да оду кући и дођу када је гужва мања, једноставно треба смањити број у редовима на чекању – каже епидемиолог др Живадиновић. 

Према нашим незваничним сазнањима, пристигла количина вакцина против грипа је произведена у Холандији, а у наредним испорукама очекује се и домаћа, односно вакцина из Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак”.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × one =