Počela „Nedelja Crvenog krsta“

Otvaranjem izložbe „Krv život znači“ u Centru za kulturu i umetnost, danas je obeležen Svetski dan Crvenog krsta. Ovo je ujedno i početak „Nedelje Crvenog krsta“, koja će trajati do ponedeljka. 15. maja. Aleksinački odbor ove organizacije pripremio je brojne aktivnosti tokom nedelje koja se ove godine obeležava pod sloganom „Svuda za svakoga“.

Danas slavi hiljade volontera i zaposlenih, koji nesebičnim radom pružaju pomoć najugroženijima. Trudimo se da svojim radom damo doprinos i prevenciji nasilja u elektronskim medijima, a pored obuke iz prve pomoći, naši volonteri uz simulaciju povrede šminkom uče kako da lakše prepoznaju ozledu i reaguju što efikasnije – kaže Snežana Ružić, stručni saradnik Crvenog krsta Aleksinac i podseća da ekipa Crvenog krsta Srbije već šesti put osvaja titulu šampiona Evrope na takmičenjima iz prve pomoći.

Akcija davanja krvi Svoje aktivnosti Crveni krst Aleksinac promovisaće i na štandu ispred prostorija Turističko – informativnog centra u glavnoj ulici, u utorak 9. maja, od 10 do 12h. Četvrtak je rezervisan za akciju dobrovoljnog davanja krvi, koja će se realizovati na dve lokacije od 9 do 13h. Građani će krv moći da daju u Domu kulture, gde akciju sprovodi niški Zavod za transfuziju krvi i u Kabinetu za transfuziju krvi aleksinačke bolnice. U petak, 12. maja, planirana je poseta dece iz dnevnog boravka Domu Crvenog krsta i druženje sa decom iz programa psihosocijalne podrške.

Poslednjeg dana „Nedelje Crvenog krsta“, 15. maja od 19h, na svečanoj akademiji u sali Doma kulture, biće uručene nagrade najuspešnijim učesnicima konkursa „Krv život znači“, kao i priznanja višestrukim davaocima krvi za jubilarni broj davanja krvi. Tom prilikom priznjanje će dobiti naši sugrađani Dragan Jovanović iz Grejača i Milan Tripković sa Aleksinačkog Rudnika, koji su u svojim knjižicama upisali stoto davanje.

U sklopu svečane akademije nastupiće hor Osnovne muzičke škole „Vladimir Đorđević“ sa profesorima Elizabetom Stojanović i Markom Markovićem.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 − 16 =