Плакета „Сава Јеремићˮ припала фрулашу у историјском филму

Мајстору фруле Влади Баралићу из Београда на овогодишњем Сабору фрулаша и народног стваралаштва у Ражњу уручено је вредно признање Плакета „Сава Јеремићˮ за животно дело. Овај професор фруле на етномузиколошком одсеку музичке школе „Мокрањацˮ у Београду, пореклом из Гуче, има веома богату стваралачку биографију. Немачка дискографска кућа „Нетворк Медиенˮ уврстила је Владину нумеру „Прелетеше птице ластавицеˮ у светско издање етно-музике. Баралић је 2018. године захваљујући свом фрулашком умећу био учесник у јединственом историјском филму о краљу Петру и Албанској голготи.

Влада Баралић је за наш медиј изјавио да је веома поносан што се његово име нашло међу добитницима признања „Сава Јеремићˮ образложивши то овако.

‒ Ја сам много пута изјавио да је од Саве Јеремића званично фрула постала званичан музички инструмент и он је уласком у Радио Београд са Радојком Живковић фактички почео да снима, да ради и од тада фрула се свира не само соло и није само чобански инструмент, него се свира и уз пратњу оркестра. Сава је оставио неизбрисив траг и сама та манифестација где сам ја много пута био присутан овде уз једно велико гостопримство домаћина и једну дивну организацију, они су установили ту награду за животно дело „Сава Јеремић”. Мени као некоме ко се бави српском традицијом, српском фрулом и српском културом је посебно драго да сам добио ту награду за животно дело „Сава Јеремић” – каже овогодишњи добитник Плакете.

Баралић додаје да је за њега ова награда нешто посебно, необјашњиво и да му изазива велику радост. Он истиче да се она не дели сваке године и не дели се тек тако, једноставно сви који су је добили морали су имати пре тога неке заслуге, и морали су да испуне неке критеријуме да би добили такву вредну и значајну награду.

О овогодишњем добитнику Плакете одлучивала је комисија коју је именовала Скупштина општине Ражањ у саставу Милинко Ивановић Црни, Веља Покорић и Милена Стојковић.

Досадашњи добитници овог признања које носи назив по славном фрулашу Сави Јеремићу су Добривоје Тодоровић, Тихомир Пауновић, Срећко Перчевић, Милан Ковачевић, Митар Васић, Веља Покорић, Петар Маркус, Павле Обрадовић, Милинко Ивановић Црни и Бора Дугић.

Баралићу је Плакету уручила Зорица Живковић председница Организационог одбора Сабора.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen + 3 =