Писаном речју против насиља над женама

Удружење стваралаца у култури „Завичај” из Житковца је и ове године, по четврти пут, обележило Међународни дан борбе против насиља над женама.

У месецу новембру, од 2012. године, песници – ентузијасти, окупљају истомишљенике из свих држава, на посебан начин, тј. речју, да изразе свој бунт борбом против насиља над женама, над децом у породици, у школи, на улици. Овим они желе да, песничком речју, кажу не насиљу над женама и да се томе, најзад, „стане на пут”.

На Скупу песника у Житковцу читане су песме аутора из Србије, Словеније, Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Аустрије, Немачке и Аустралије. Прочитано је око 70 песама од 44 учесника.

− Песме је читало 14 песника из Удружења писаца „Чегар” и Удружења књиженвика „Бранко Миљковић” из Ниша, као и песници из УСУК „Завичај“ из Житковца. Куриозитет је и прво учешће, са дивним песмама на ову тему, ученица из ОШ „Вук Караџић” из Житковца. Песме је одабрала њихова професорица Бранка Новаковић, а аутори песама су: Бојан Алексић, Емилија Стефановић и Наталија Миљковић − истакао је Драган Ристић, секретар удружења.

Иначе, до ове године је 809 афирмисаних и неафирмисаних песника, из 55 градова и 12 држава света, дало свој допринос шаљући радове као врисак против проблема са којим се свакодневно сусрећемо.

Оснивач блога и иницијатор је Лидија Пуђак из Хрватске, а због огромног интересовања и учешћа песника, највероватније ће се следеће године издати Збирка песама чијим откупом песници желе да помогну Сигурним кућама у земљи учесника ове хуманитарне манифестације.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seven + 18 =