Павловић учесник „Меморијала Раду Флора”

На колонијама, ликовним и књижевним које се одржавају широм Србије, учествују и уметници из нашег града. Један од њих је и доајен алексиначког ликовног и књижевног стваралаштва Златко Павловић, који је почетком септембра, тачније од другог до четвртог, био међу учесницима „Меморијала Раду Флора”, одржаном у Врднику на Фрушкој Гори.

У оквиру акције Српско-румунска културна лепеза, Павловић је био учесник, пре свега, ликовне радионице на платну, а био је присутан и на књижевној. По речима овог алексиначког уметника, он је више пута био присутан на оваквим радионицама где се негује културна традиција два пријатељска народа, српског и румунског.

Универзитетски професор др Раду Флора био је најзначајнији румунски научни радник који се родио у Банатском Новом Селу и деловао на нашим просторима.

Био је лингвиста и дијалектолог светског гласа, врсни писац, драматург, есејиста, историчар књижевности и књижевни критичар, фолклориста. Флора је оснивач лектората, односно катедри за румунски језик и књижевност на универзитетима у Новом Саду и Београду, био је редован професор Филолошког факултета у Београду, сарадник Српске академије наука и уметности и Матице Српске, члан Међународног конгреса дијалектолога у Лувену, у Белгији.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × one =