Паприка- „госпођа” међу поврћем

Иако су временске прилике умало прекинуле манифестацију, 20. Сабор паприкара је ипак одржан у Рутевцу, па је ово моравско село јуче било у знаку паприке.

Није се одустало од програма манифестације који је усвојен пре две деценије ни због повремене кише, па је комисија обишла парцеле пет пријављених произвођача у атарима села Рутевца, Јасења и Вукашиновца. На основу свих параметара које су бодовали, комисија је оценила да се најбољи засад паприке налази у Јасењу и то у власништву Сузане Цветановић, која је ову ласкаву титулу понела и трећу годину заредом.

−Нема ту тајни, само рад, ђубриво, на време да се одради све и то је то. Имамо око 40 ари, а да је јача цена могло би да се солидно живи. Суша колико је погодовала, било је и разних болести где је морало да се обраћа пажња, прскање на време. Што кажу, паприка је велика госпођа и мора много да се води рачуна − каже Сузана и додаје да тренутна цена није баш сјајна, у односу на прошлу годину је цена мања иако је све удвостручено, све је поскупело ове године, а цена паприке је лошија него прошле године.

У најбољој башти у Јасењу је убрана и најтежа паприка која је измерила 366 грама, за 12 грама више него прошле године, а награда за најдужу паприку отишла је у Вукашиновац. Двадесетседми подеок на метру је показао да је најдужа паприка убрана у башти Милана Живановића, башти која је заузела друго место.

Поред ових такмичења, организатори су припремили награде и за победника у спремању паприкаша. Овог пута крчкала су се четири котлића, а по оцени жирија најукуснији паприкаш скувала је екипа „Комшије” из Рутевца.

 

 

Пригодне награде победницима у свим категоријама такмичења уручене су непосредно пре почетка забавног програма.

Сви посетиоци ове манифестације могли су да током програма виде сплетове Градског културно-уметничког друштва и КУД-а „Младост” из Макрешана.

Част да својим концертом затвори овогодишњи Сабор паприкара имао је естрадни уметник Љуба Лукић, који је присутне забављао песмом скоро сат времена.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen − 1 =