Ова седмица постиже негативни рекорд

Епидемијска ситуација на подручју општине Алексинац, као и у целој Србији, је све неповољнија. Број новооболелих од ковида-19 у прва четири дана ове седмице наговештава да ће ова недеља бити у епидемијском смислу досад и најтежа овог лета.

Јуче од 88 тестираних пацијената у алексиначким здравственим установама код њих 27 откривено је присуство вируса. Прекјуче, у среду, узета су 73 узорка од којих је 20 било позитивно на вирус. Ова седмица је почела са 112 тестираних особа у понедељак и 46 заражених овим вирусом, а у уторак од 85 пацијената 21 је оболео од ковида-19.

Упоређењем следећих података долази се до закључак да се вирус шири. У протекла четири дана имали смо 114 новооткривених, а на дневном нивоу скоро 28,5 особа. Целе протекле седмице, која је до тада била најнеповољнија, имали смо 86 оболелих или на дневном нивоу нешто више од 12 лица. Подаци за другу седмицу јула су били још повољнији. Тада је  укупно заражена 31 особа, или на дневном нивоу 4,4 лица.

У Србији се током последње две недеље јуна и током јула бележи континуиран пораст броја оболелих од ковида-19 и то за 14 пута, од 273 колико је забележено 13. јуна 2022. до 3.912 колико је регистровано 19. јула 2022. године, саопштио је Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут”. Пораст је посебно изражен током јула. Зато „Батут” препоручује доследну примену мера превенције.

Насловна фотографија: Илустрација (извор Гугл).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen − nine =