Општинско веће о финансијама, систематизацији и раду јавних предузећа

На данашњем заседању чланови Општинског већа усвојили су нову систематизацију радних места у Општинској управи и Правобранилаштву општине Алексинац, којом су обухваћене и многобројне раније измене. Усвојеним правилником систематизована су 124 радна места у Општинској управи, али како се чуло на данашњој седници општинске владе попуњено је 109 позиција. Када је реч о Правобранилаштву, тамо су систематизована четири радна места.

У наставку заседања било је највише речи о финансијама. Прилив новца у општински буџет иде по плану и сходно томе најављен је четврти овогодишњи ребаланс буџета који би требало да буде увећан за преко осам одсто од ранијег плана. Општинско веће општине Алексинац на данашњој седници усвојило је Извештај о приходима и расходима локалног буџета за првих девет месеци ове године. У том периоду буџет је приходовао приближно милијарду и 101,5 милион динара, што је скоро 72 одсто у односу на годишњи план. За исто време потрошено је око 757 милиона динара или приближно 50 одсто планираних годишњих средстава.

Овом приликом прихваћена је и одлука о формирању специјализоване јединице цивилне заштите за узбуњивање на територији општине Алексинац, а потом је тема била распуштање Савета месне заједнице Алексиначки Рудник, јер су примећене неправилности у раду. Коначну одлуку о распуштању Савета доноси Скупштина општине, а до конституисања новог биће постављен повереник Општине.

Први кораци у спровођењу Јавног конкурса за избор директора у Преузећу за путеве покренути су данас прихватањем Одлуке коју морају да потврде и одборници на наредном заседању.

Као и минулих година, данас је прихваћена одлука о приступању изради оперативног плана за одбрану од поплава за воде другог реда, а затим су прихваћене измене у Одлуци о регулисању саобраћаја на путевима на територији општине Алексинац. Како се ова одлука усаглашава са новим пројектом паркирања, убудуће ће у граду уместо 660 бити 858 паркинг места.

Након данашњег заседања Центар за културу и уметност Алексинац, Градско позориште „Театар 91” и Установа за одмор и рекреацију деце „Липовац” добиће нове статуте који су усклађени са законом. Разматрани су и тромесечни извештаји јавно-комуналних предузећа. Комунално предузеће „Комуналне услуге” је у овом периоду пословало много боље него у другом кварталу. Приходи су од почетка године били око 177 милиона, а расходи због поскупљења горива су нешто виши и крећу се око 122 милиона. Када је реч о Предузећу за путеве, након лоша прва два квартала због временских услова који им нису ишли наруку, у трећем је остварена добит од преко пет милиона динара. Сличну добит је у протеклом периоду приказао ЈКП „Водовод и канализација”.

Општинска влада је данас прихватила Годишњи извештај о извршеној контроли и оцени стања општинских путева на територији наше општине, а затим је прихваћен Програм контроле квалитета ваздуха на територији општине Алексинац за наредну годину.

Наравно, ни данашње заседање није протекло без вансудских поравнања са грађанима који су претрпели уједе паса луталица. Оваквих захтева је било 13 и из буџета ће бити исплаћено преко 300 хиљада динара.

На крају седнице Општинског већа потврђене су одлуке са телефонске седнице, односно потврђен је правилник о суфинансирању мера енергетске санације породичних кућа на територији наше општине, а такође је усвојен и нови ценовник Јавног предузећа за путеве.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen − thirteen =