Општина увећала средства за субвенције у пољопривреди

Све је ближи датум када ће алексиначки пољопривредници моћи да конкуришу код локалне самоуправе за овогодишње субвенције.

Након што су на јучерашњем заседању одборници потврдили Одлуку о програму подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја општине у овој години, а на коју је зелено светло дало и ресорно министарство, сада су се стекли услови да се крене са реализацијом подршке пољопривредницима.

За разлику од минуле године, када је било 14, за ове намене сада је опредељено преко 20 милиона динара, односно преко 19 и по милиона за мере руралног развоја и пола милиона за посебне намене, док су услови за конкурисање остали исти.

За инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава опредељено је 17 милиона и 200 хиљада динара, за управљање ризицима, односно за субвенције осигурања 800 хиљада динара, док је за подизање конкурентности кроз прераду и сертификате издвојено милион и по. Износ подстицаја је и даље 60 посто од инвестиције, с тим да је максимални  износ по кориснику 300 хиљада динара, осим за управљање ризицима где је 100 хиљада. Сто хиљада динара је по овом плану опредељено и за одрживо коришћење пољопривредног земљишта, односно тим средствима биће плаћене анализе земљишта, док је за подстицаје за промотивне  активности  у пољопривреди и руралном развоју одвојено пола милиона динара.

Наком прихватања поменутог документа сада се очекује расписивање Јавних позива за подстицаје у оквиру мере инвестиција у имовину газдинстава које ће највероватније бити током априла месеца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five − 1 =