Одржана „Жива библиотека”

Пројекат под називом „Жива библиотека” са пет „живих књига” одржан је данас у Дому омладине, а у организацији Удружења ФеноменА и Удружења Ромкиња Нада.

− Пројекат ‘Жива библиотека’ који се на просторима Србије организује потекао је из Западне Европе и ми смо негде отприлике међу првим државама које су прихватиле тај концепт. Он је заснован методолошки на тај начин што су ‘живе књиге’ људи који су преживели неки види дискриминације у свом животу и на непосредан начин, у сарадњи са читаоцима, који су ствари ‘живи читаоци’ разговарају о том проблему такорећи један на један − објаснила је Весна Ристовић, организатор „Живих библиотека”.

Када је реч о Алексинцу, пре две године је овај пројекат већ гостовао у нашем граду и он обухвата у овом периоду 15 градова.

− Циљ овог пројекта јесте да се млади људи негде оспособе и оснаже да о својим скривеним проблемима  могу да говоре отворено и да то у ствари није срамота, јер ми нажалост живимо у времену које је стереотипно и сви ми трпимо неку врсту дискриминације. Питање је само колико ко то осећа − додала је Ристовић.

„Жива библиотека” реализује се уз подршку Заједно за активно грађанско друштво ‒ ACT, Повереника за заштиту равноправности и UN Trust Fund to End Violence against Women ‒ Фонда Уједињених нација за заустављање насиља према женама.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × four =