Odluka o izmeni javnobeležničke tarife najkasnije od ponedeljka na snazi

Ministarstka pravde Nela Kuburović danas je donela odluku o izmenama i dopunama Javnobeležničke tarife, koja stupa na snagu najkasnije u ponedeljak, 6. marta, saopšteno je Radio Aleksincu iz pres službe Ministarstva pravde. Novo rešenje omogućiće građanima da neka dokumetna koja su ranije besplatno overavali u lokalnoj samoupravi na isti način overe i u javnobeležničkoj kancelariji.

Saopštenje pres službe Ministarstva pravde prenosimo u celosti.

DSC_0869
Ministarka pravde Nela Kuburović

“Ministar pravde je doneo izmene I dopune Javnobeležničke tarife, kako bi se definisala sva oslobođenja od plaćanja taksi (beležničke nagrade) i kako bi se ta tarifa uskladila sa Zakonom o republičkim administrativnim taksama i Zakonom o sudskim taksama. Izmene i dopune tarife stupaju na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku, što se očekuje najkasnije u ponedeljak, 6. marta 2017. godine.“

Dok nova uredba ne počne da se primenjuje, beležnici mogu da se pridržavaju svoje dosadašnje tarife i da izaberu da li će preuzeti modele naplaćivanja iz Zakona o republičkim i administrativnim taksama, što znači i oslobađanje od plaćanja za pojedine kategorije i namene. I jedna i druga opcija koju notari odaberu za sada su u skladu sa aktuelnim zakonom, kaže javni beležnik iz Niša i član Izvršnog odbora komore za područje niške apelacije Dragan Nikolić.

Podsetimo, stupanje na snagu novog Zakona o overi potpisa, rukopisa i prepisa donelo je brojne probleme, jer od samog početka zakon nije praćen adekvatnom uredbom koja bi sprečila notare da propise tumače u svoju korist. Iako je njegova primena počela tek pre tri dana, sam zakon Skupština Srbije usvojila je još u martu 2014. godine.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × 1 =