Subotinac

Одлазим јер им нисам потребан: Потврђена Фејсбук оставка председника Суботинаца

Неодржавање заказаног збора због недостатка кворума, на којем је требало да се разматра дугогодишњи проблем сеоског водовода, био је разлог да председник Месне заједнице Суботинац Драган Цветковић да оставку. Чланове Савета и мештане села о овој одлуци обаветио је истог дана, у суботу 3. августа, путем Фејсбука, истовремено им се јавно захваливши на досадашњој сарадњи.

Одлука саопштена преко фејсбука: printscreen

Ни неколико дана касније Цветковић није одустао од овакве одлуке, потврдивши нам да она није била исхитрена.

‒ Проблем у селу дужи низ година је тај сеоски водовод. Доста мештана нема воду из ‘Бресја’ и зависе од те воде, која не сме ненаменски да се користи. Када сам ја на неколико примера указао на нерационално коришћење и поводом тога сазвао збор грађана села Суботинца, био је веома слаб одзив и онда сам из моралних разлога дао отказ – потврдио нам је у телефонском разговору одлазећи председник села, додајући да иако Суботинац има секундарни градски водовод многи мештани нису спровели прикључак из финансијских разлога. 

Због нерационалног трошења становници горњег дела села, како нам објашњава наш саговорника, и по десетак дана остајали су без воде. Зато је он иницирао да се почне са наплатом воде, односно таксе за одржавање сеоског водовода и да се спроеду повремене рестрикције, како би се избегле последице нерационалне потрошње. Ипак, пошто је са праксом расипања воде настављано, а мало ко је показао жељу да се то заустави, Цветковић је решио да се повуче.

Fejsbuk-reakcije
Грађани углавном негодују: printscreen 

Ова одлука, саопштена преко фејсбука, наишла је на различите реакције грађана, а доминанти су били коментари у којима се изражава жаљење због председниковог повлачења. Цветковић нам каже да му становници села то и јавно говоре када га сретну на улици, али да он остаје доследан својим речима. Ипак зашто до збора није дошло, иако је реч о заједничком проблему, може се само нагађати.

‒ Чујем у народу да су у питању застрашивања нека разна, у ствари то је незаинтересованост, менталитет, зато нам иде како нам иде. Гледам село Мозгово, гледам село Краљево где је заинтересованост мештана већа, иду људи напред, добијају већа средства од општине, сређују дом, док нама дом само што се не сруши. Верујте три четири месеца, а и више обитавам по општини да уведем прикључак за струју. Нисам имао где да одржим савет месне заједнице, идемо по кућама као да смо у илегали, у 40. години прошлог века – прича нам разочарано Цветковић. 

Цветковић, који је на челу Месне заједнице Суботинац био, званично од прошле, а незванично од 2017. године, каже нам да је јако тешко, посебно међу млађима, наћи потенцијалног новог председника и да „сеоска политика” мало кога интересује.

‒ Посао председника месне заједнице је толико незахвална позиција где само свесно идете против, прво своје породице, онда против својих финансија, улажете своје слободно време, да би се на крају увек нашао неко незадовољан ко ће да вас прозива, износи лажи, да вам диже нервозу, тензију и то је то – појашњава Цветковић своје искуство као председника месне заједнице. 

На питање како је тренутно у селу без председника Цветковић на крају кратко одговора.

‒ Малтене исто. Нисам им потребан, изгледа. 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen + thirteen =