Animals

Од животиња до светских лидера: „Анималсˮ на отварању ПИП-а

На сцени алексиначког Дома културе синоћ је изведен комад „Анималсˮ Крушевачког позоришта, прва такмичарска представа осмог Фестивала првоизведених представа, рађена по тексту Угљеше Шајтинца, а у режији Снежане Тришић.

‒ Гротеска са елементима трагикомичне фантазије и мелодраме, врло комлексан и компликован жанр у коме има људи и животиња, животиња које се претварају у људе и људи који крију да су животиње ‒ овако је комад „Анималсˮ описала редитељка Снежана Тришић. 

Овај комад спада у дела савременог театра, а сваки појединац у публици има прилику да да своје тумачење и препозна поруке послате са сцене. Једна од њих је да поред анималистичких порива човека, који постају доминатни у савременом друштву, у једном тренутку људи постају гори од животиња.

Главни лик је младић Христифор који се бори за своју љубав, месарку Дивну и њихов заједнички будући живот.

‒ Нама ништа у почетку није било јасно, ни ко је луд, ни да ли смо луди ми или Христифор, било је све конфузно, притом имамо те маске које су ужасно компликоване ‒ каже глумица Биљана Николић, која игра лик ајкуле и додаје да су захваљујући одличној редитељки успели да спознају и своје улоге, али и да науче нешто ново. 

Animals

Редитељ је пред глумце поставио озбиљан задатак, да се из животиња трансформишу у људе, али и да што верније прикажу анималистичку природу човека. Комад отварају Зуба-ајкула, алигатор – Ал и медвед – Бели, а завршава се појавом глумаца са маскама најутицајнијих светских политичких лидера. Повезаност првог и последњег чина, као и читав комад, свако тумачи на свој начин.

‒ Текст је на више нивоа и више слојева. Ово је у принципу представа из које свако може да узме нешто што мисли да треба. Неко види неке политичке, социолошке аспекте, неко ми је рекао да се поистоветио с том љубавном причом, неко се закачио за ту комедију, неко за гротеску. Мисаона је представа што је јако важно. Мислим да су људи навикли да гледају неке лакше ствари и онда када гледају нешто овако мислим да им за то треба времена, али морамо да гледамо и такве представе где мора мало да се укључи мозак ‒ сматра глумац Никола Ракић, који тумачи лик алигатора. 

Animals

Једна од тема које отвара овај комад је и дисфункција савремене породице и како она утиче на развој и понашање личности.

‒ Имате појединца који жели да се оствари, да створи породицу и кроз њега и кроз његову дифункционалну породицу посматрамо у ствари немогућност. То је немогуће због свих околности које живот, овакав какав јесте у данашњим околностима, то ускраћује свима нама. Дотиче се чак и тих политичара који су метафора тога да и на нивоу света постоји та немогућност, дакле све је то глобални проблем, а ми се претварамо у животиње, у један велики зверињак ‒ објашњава глумица Биљана Николић. 

Оно што се појединцима у публици можда није допало је вулгарност у тексту, која је изледа постала саставни део данашњег театра. Са друге стране овај постмодернистички комад оплеменило је присуство Шекспировог текста, квалитетне музике и изузетне глуме, почев од искусних до млађих глумаца. Због тога је парламент Алекиначке гимназије имао тежак задатак, али је на крају донета одлука да награду најбоље глумца понесе Сања Марковић, која је тумачила лик Дивне месарке.

Animals

Позитивне рекације публике 

Први такмичарски комад на овогодишњем фестивалу похвалио је и Алексинчанин Драгослав Ранђеловић Ранђа, психолог и глумац, који је учествовао у жиријима позоришних фестивала.

‒ Оно што ме је очарало вечерас и што ме је одушевило је да смо уживо могли да видимо како добар редитељ полако сцену пуни емоцијама. Редитељ је искористио све добре стране овог текста и оно што је на крају занимљиво јесте позориште у позоришту. Део Шекспировог текста писац је искорситио и за своју представу, то је велико финале и ово је једна добра представа и украс овог фестивала ‒ рекао је Ранђеловић. 

Отварање фестивaла

Осми Фестивал првоизведених представа званчино је отворио председник Фестивалског одбора Драган Јовановић.

‒ Осми пут је Алексинац престоница позоришних и културних дешавања не само у овом региону већ слободно могу рећи у целој Србији. Осми пут заредом алексиначка публика долази у великом броју да испрати овај Фестивал, публика која има већ истанчан укус и јаку жељу да да подршку свим учесницима овог фестивала ‒ рекао је Јовановић и захвалио се свим учесницима, као и овогдишњем селектору Слободану Ћустићу. 

Вечерас на сцени Нишлије

Другог такмичарског дана биће изведен комад „Сликаркеˮ нишког Народног позоришта.

Ова драма, коју је по тексту Христине Митић режирао Стеван Бодрожа, бави се проблемом жене да се избори за оно што јој по рођењу припада: да мисли, да ствара, да буде своја, да буде вољена…

Више фотографија на фејсбук страници Радио Алексинца 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × two =