Од нове године ради народна кухиња

Алексиначки Црвени крст почео је са реализцијом новог пројекта, нове услуге у оквиру социјалне заштите, пројекта који су већ радили пре двадесетак година. У питању је покретање народне кухиње, односно обезбеђивање бесплатног оброка за најугроженије, болесне и старе грађане.

− Целу причу је пре свега препознала локална самоуправа која је својим буџетом за 2022. годину одвојила средства, са једне стране и са друге стране Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Црвени крст Србије. Припремаће се 150 оброка дневно, то је на месечном нивоу између 3000 и 3300 оброка. У току је поступак јавног позива за угоститељске радње које ће спремати. Акција траје 9 месеци са паузом јун, јул и август. У току летњих месеци неће радити кухиња, али осталих девет месеци хоће − рекао је Милан Терзић, секретар Црвеног крста Алексинац.

Иначе,према плану, подела и дистрибуција оброка ће бити у преподневним часовима у улици 7. јули, то је магацински простор који тренутно користи Црвени крст, а некада га је користио Центар за социјални рад и Предузеће за путеве.

Одређени су критеријуми и формирана је стручна комисија која ће разматрати све захтеве. Критеријуми за поделу су самохрана старачка домаћинства без прихода, лица неспособна за рад, породице где су оба родитеља остала без запослења и извора прихода, душевно оболела лица и лица ометена у психофизичком развоју, породице на граници остваривања права из социјалне заштите, угрожене породице без сталних прихода то су корисници социјалне новчане помоћи, угрожене породице са више деце-вишечлане породице, угрожене породице са самохраним родитељем и друга лица за која стручна комисија оцени да спадају у категорију социјалну угрожених грађана општине Алексинац.

За сада је у првом кораку планирано да ова услуга обухвати само град,  док у другом кораку планирају отварање пунктова у другим месним заједницама.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 + 1 =