GIZ

Од ГИЗ-а помоћ за најугроженије

Општина Алексинац се на основу досадашње сарадње, a као једна од 18 партнерских општина, укључила у „Пројекат помоћи најугроженијим групама становништва од ковид-19, пре свега угроженим ромским породицама које живе у подстандардним насељима и угроженом становништву са чланом породице која је особа са инвалидитетом”. Крајем прошле недеље у сали општине Алексинац одржана је друга седница Имплементационог тима за одабир програма помоћи и извршена селекција прималаца помоћи.

Основни оквир имплементације је подршка Немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ и Црвеног крста Србије која се састоји у пакетима хране и хигијене. Кроз три месеца трајања пројекта, у периоду август – октобар, биће подељено 150 квалитетних пакета хране и пакета хигијене.

− Ми са ГИЗ-ом имамо остварену изузетно квалитетну сарадњу и то траје дуже времена и та сарадња је везана за више различитих пројеката. Сада смо се укључили у пројекат заштите од корона вируса и то најугроженијих породица. Ради се о ромској популацији, а зна се да ми у Алексинцу имамо три подстандардна насеља где живи негде око 2000 рома − објашњава Драгослав Ненадовић, координатор за ромска питања. 

GIZ

Носиоци активности су организација Црвеног крста, Мобилни тим за ромска питања, Центар за социјални рад, Каритас, Удружење ромкиња „Нада” и сви остали релевантни партнери на локалном нивоу.
Почетак дистрибуције помоћи се очекује у другој половини августа месеца. Други круг овог пројекта најављен је за децембар месец са још већом и значајнијом подршком најугроженијим породицама од свих угрожених.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eleven − six =