Од данас су обавезне зимске гуме

Возачи у Србији су од данас обавезни да имају зимске гуме на сва четири точка, ако на коловозу има снега, леда и поледице. Међутим, за разлику од минулих година, неуобичајно лепо време ових дана није створило редове код вулканизера и одложило је замену летњих гума за зимске.

Због снега, леда и поледице на путу током зимских месеци закон о безбедности саобраћаја налаже возачима да су дужни од 1. новембра до 1. априла да на аутомобилу имају сва четири пнеуматика за зимске услове, пре свега због безбедности, јер су својства зимског пнеуматика много боља на температурама испод седам степени.

Правилник о безбедности саобраћаја, такође налаже да дубина шаре не сме да буде мања од четири милиметра, као и то да у аутомобилу морају да буду ланци као обавезна зимска опрема. 

Казне за некоришћење зимских пнеуматика је од 5.000 за физичка до 200.000 динара за правна лица.

Колико је важна улога гума за зимске услове говори и податак да четири особе погину и 80 буде повређено сваког месеца услед клизавог коловоза у зимском периоду. Стога је важно да возачи на време испоштују закон о безбедности саобраћаја.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × 1 =