Обележавање Бадњег дана у нашој општини

Православни верници у Србији сутра, 6. јануара, обележавају Бадњи дан традиционалним уношењем и паљењем бадњака, литургијама у храмовима и породичним окупљањем за посном трпезом, пред најрадоснији хришћански празник Божић – празник којим се прославља рођење Исуса Христа. У свим црквама на територији Архијерејског намесништва Алексиначког биће одржане литургије, а потом ће у двориштима храмова уследити паљење бадњака.

Бадњи дан у Алексинцу биће обележен вечерњом службом и наслагањем и освећењем бадњака са почетком у 16 сати у храму Светог оца Николаја. У храму Светог Прокопија у Катуну, биће одржана служба за тамошње вернике такође са почетком у 16 сати.

У храму Преподобномученице Параскеве у Трњану и храму Свете Троице у Мозгову паљење бадњака биће уприличено у 17 сати. За вернике у Житковцу, у храму Светог Архангела Гаврила, Бадњи дан биће обележен вечерњом службом са чином налагања и освећења бадњака такође са почетком у 17 часова. Након службе биће ломљена чесница у којој се налази златник.

У Гредетину у храму Покрова Пресвете Богородице служба ће бити одржана исто у 17 часова, а након ње уследиће и традиционална подела пакетића најмлађим мештанима, које је обезбедила месна заједница. Пола сата касније, у 17 сати и 30 минута бадњак ће бити паљен и у порти храма свете великомученице Марине у Рутевцу

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × 3 =