Новинари код председника: Нисам ја битан, већ оно што је урађено за грађане

На данашњем састанку председника општине Алексинац Далибора Радичевића са медијским радницима из Алексинца, који су почетком новембра боравили у тродневној посети колегама на Косову и Метохији, изражена је спреност алексиначке локалне самоуправе да подржи такав вид сарадње који обухвата, осим професионалних сусрета новинара, и остваривање комуникације са српским живљем у овој покрајини.

Један од учесника разговора дугогодишњи медијски радник Нинослав Миљковић је казао да је за наше сународнике на Косову и Метохији веома значајно да ми, који живимо у Централној Србији, што више будемо присутни код њих, било пишући о њима или доприносећи културној, туристичкој и привредној сарадњи.

 

Миљковић је још додао да је сарадник Радио Алексинца Власта Н. Ценић већ договорио сарадњу са школама у Ораховцу и Грачаници око њиховог учешћа у овдашњим манифестацијама „Читилићи” и „Дани Гордане Брајовић”. Разговарало се и о могућности туристичке посете наших грађана овим срединама. Овај алексиначки новинар је нагласио да је долазак медијских радника из Алексинца и Сокобање у Грачаницу, Ораховац, Велику Хочу обрадоваo српско становништво које је показивало велику гостопримљивост.

Осим у овим срединама новинари су боравили и у Приштини и Призрену, а обишли су и Газиместан. Један од циљева, објашњава Миљковић, био је да се наши нованари, од којих неки први пут бораве на овим просторима, упознају са животом тамошњих сународника и посете неке од културних и верских објеката који су српско наслеђе.

Председник Радичевић је изразио наду да ће се сарадња, коју су алексиначки медијски радници успоставили са људима на Косову, одржати, да ће она постати традиција и да ћемо ми бити добри домаћини гостима са Косова, једног тренутка када се ова епидемија мало смири.

На овом сатанку се разговарало и о локалном информисању. Закључено је да се треба наставити са праксом да алексиначки медији имају независну уређивачку и пословну политику и да додељена буџетска средства редовно буду уплаћивана тим информативним кућама.

Главни и одговорни уредник Радио Алексинца Нинослав Миљковић је, осим ова два принципа, навео да је битно започети дијалог о локалном информисању заинтересоване јавности и да се у међусобним разговорима дође до најоптималније стратегије развоја медија која је у интересу локалне заједнице, што би биле смернице развојне пословне политике овдашњих информативник кућа. Он је још казао да је веома важно што у буџету за наредну годину нису самњена средства од пет милиона намењених медијима, која су и овако скромна, ако се узме у обзир да се до гашења јавног информативног предузећа годишње издвајало око 21 милион динара. По њему битна је и сарадњу на запошљавању у медијима, како младих образованих људи, тако и колега са искуством који су остали без посла, а која се одвија преко Националне службе запошљавања кроз програме у којима финансијски учествује и општина.

Милан Влајић, представник Удружења „ДАРС”, који је и сам медијски радник, најавио је да ће, чим се стекну епидемиолошки услови, ово удружење покренути јавну дискусију о унапређењу информисања у општини Алексинац, у циљу остваривање јавног интереса грађана.

Председник општине Алексинац је ове разговоре оценио као отворене и коринсе.

− Попричали смо о свим темама које су битне за један локални медиј који упошљава десетак радника са нашег подручја и углавном извештава са подручја општине Алексинац. То ћемо имати у виду и приликом формирања буџета за наредну годину. Додуше, то су средства која се опредељују по конкурсу, па не можемо много да утичемо. Комисија је та која одлучује колико ће средстава који медиј да добије. У сваком случају, јесте битно то што је то медиј који ради на територији општине Алексинац и запошљава људе из Алексинца − казао је први човек општине.

Председник Радичевић је, оцењујући медијски догађаје у општини, напоменио да је много добрих ствари у протеклих година урађено у овој средини, али да и због пасивности служби у општини, оне нису добиле довољну пажњу медија, а тиме и грађана општине Алексинац. Он се заложио да се у медијским садржајима у први план не стављају његове активности, већ резултати које постиже локална самоуправа, а од којих користи имају већини грађана.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × three =