„Нове причеˮ – Лакоћа писања, за лакоћу читања

Промоција књиге ,,Нове причеˮ Милана Мађарева, одржана је крајем прошле седмице, у петак увече, на платоу испред наше градске библиотеке у склопу програма ,,Културно летоˮ.

Књига ,,Нове причеˮ наставак је књиге ,,Причеˮ овог аутора. Дело ,,Нове причеˮ представља својеврсну допуну својим причама из првог „тома”. У првој књизи описано је детињство и ранији живот дечака Ивана Исакова. Друга књига доживљава нивелацију, надоградњу приповедачке перспективе прве књиге.

У разговору са аутором овог дела, он каже да ова књига представља неку врсту случајног сусрета. Уместо препоруке читаоцима да прочитају ова дела, он сматра да књига може да ,,залутаˮ или ,,сретнеˮ читаоца. Тим случајним сусретом са књигом, читалац ће се упознати са животом Ивана Исакова и уживати у његовим животним причама.

Овим принципом ретроспективе, односно доживљајима Ивана Исакова, који је на неки начин слични аутору, важно је изнети читаоцима, представити причу, у веселом духу забавити, поучити и ово време сачувати од заборава.

Милан Мађарев не бави се искључиво писањем прича, већ је театролог, драматург, педагог, водитељ психодраме, позоришни и радио редитељ и преводилац са словеначког језика. С обзиром на то да је оцењен тако што са лакоћом пише, и да се ова дела читају без напора, он каже: ,,Ја имам, како бих рекао, књижевни принцип кога се придржавам, а то је – пиши тако да речима буде тесно, а мислима широкоˮ.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 + 14 =