Нова шанса за незапослене, скоро 18 милиона за субвенције

Незапослена лица са територије општине Алексинац која желе да се баве сопственим бизнисом, као и послодавци који отворе нова радна места, моћи ће да рачунају на помоћ државе и општине. За субвеционисање ових мера запошљавања обезбеђено је 17.600.000 динара, од којих је локална самоуправа обезбедила 8 милиона из општинског буџета.

Председник Далибор Радичевић је у име Општине Алексинац, данас потписао Споразум о уређивању међусобних права и обавеза у реализацији мера активне политике запошљавања за 2022. годину, са Националном службом за запошљавање- Филијалом Ниш, коју је заступао директор Бобан Матић.

Матић је у обраћању новинарима истакао добру сарадњу са алексиначком локалном самоуправом која је ове године повећала издвајања за поменуте мере запошљавања са прошлогодишњих пет на садашњих осам милиона. Према његовој процени са тим средсвима и 9,6 милиона динара колико издваја НСЗ биће упошљено око 80 Алексинчана.

− Укључићемо негде 25 будућих послодаваца односно будућих приватника. Двадесетдвоје добиће шансу да дође до посла кроз субвенције послодавцима за новоотворена радна места и 31 лице биће укључено кроз јавне радове − казао је Матић.

Добра вест за оне који се упуштају у предузетничке воде да је повећана субвенција за самозапошљавање на 300.000 динара, док субвенције послодавцу за новоотворена радна места су остала на прошлогодишњем нивоу- 250.000 по особи, односно 300.000 за инвалидно лице.

Председник општине Алексинац Далибор Радичевић је упознао новинаре да је 2012. године на евиденцији НСЗ у Алексинцу било око 9.800 лица, а да је сада њихов број мањи захваљујући реалном новом запошљавању.

− Данас је та бројка знатно мања, 5.100 људи је у питању, и то не на тај начин што је четири хиљаде људи на евиденцији мање тиме што су склоњени, већ је четири хиљаде људи на територији општине Алексинац и нашло посао. Значи, реално су запошљени − констовао је челних алексиначке локалне самоуправе.

Први позиви за добијање субвенција биће ускоро расписани, највероватније у првој половини маја.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen − two =