Необични призори изнад Алексинца за време помрачења

Алексинчани који су желели да прате данашње најављено делимично помрачење сунца, појаву када месец прекрије део најсветлије видљиве зведе, могли су то и да учине око поднева. Тај природни феномен забележила је и наша камера.

Упркос благим облацима на небу, Сунце је ипак било видљиво изнад нашег града. То је омогућило да се види како Месец заклања Сунце, па је  на небу створен божанствени призор, који може само да подари природа. За разлику од човека, бића попут птица, што се види на једном од наших снимака, су могла и да учествују у стварању слике препуне необичног колорита.

Иначе, овај феномен је другачије видљив са разних локација. Када је у питању видљивост ове појаве на Балкану, помрачење се догодило делимично и видљиво је било 40 одсто. Место одакле је ова појава највидљивија је Русија, зато што Месец прекрива око 80 процената Сунчевог диска. Ни на овој локацији, као и било где у свету овај се догађај не одвија као потпуно, већ само као делимично помрачење. Оваква геометријска игра коју нам приређује природа видљива је и из Ирана, одакле становници Техерана могу видети око 60 одсто покривености Сунца.

Делимично помрачење Сунца може се десити чешће него потпуно. Тада се Сунце види само дуж једног уског појаса површине Земље. Последње, потпуно и најупечатљивије помрачење догодило се 11. августа 1999. године.

Текст и фотографије: Ирена Димитријевић.

Један коментар

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 − 5 =