Највише незгода током марта, недељом и придвече

У првој половини ове године на територији наше општине догодиле су се укупно 72 саобраћајне незгоде, стоји у Извештају о стању безбедности саобраћаја на путевима општине Алексинац који је разматран на почетку данашег заседања Савета за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима општине Алексинац.

Према извештају највећи број саобраћајних незгода догодио се марта месеца, по данима највише саобраћајних незгода било је недељом, а по часовима у периоди од 17 до 18 сати. У саобраћајним незгодама, током овог периода, страдало је укупно 16 возача, 3 пешака и у својству путника 23 лица. Од овог броја погинуло је једно лице, са тешким телесним повредама била су 7, а са лакшим телесним повредама 35 лица.

Како стоји у Извештају, у првој половини ове године због неношења кациге санкционисано је укупно 6 возача мотоцикла, због некоришћења сигурносних појасева санкционисан је 241 возач, а због прекорачења брзине кретања кажњено је 300 возача.

У наставку заседања Савет је прихватио учешће у обележавању Европске недеље урбане мобилности која се одржава од 16. до 22. септембра.  Током ове недеље скреће се пажња на значај коришћења алтернативних начина превоза- као што су бицикли, тротинети, ролери и пешачење, али и на значај одговорног модела понашања свих учесника у саобраћају, посебно радећи на едукацију и превенцију, па ће из тог разлога Савет обезбедити предавање на тему бициклиста са показним вежбама.

На крају заседања одређен је члан Савета који ће координирати између републичке Агенције за безбедност саобраћаја и здравствених установа на територији наше општине, јер је у плану да се за здравствене раднике, који су у контакту са родитељима, одржи семинар о правилној употреби дечијих ауто-седишта. Циљ семинара је да и здравствени радници родитељима говоре о овој теми и на тај начин подстичу већу употребу ауто-седишта.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eleven − 10 =