Понуда поврћа на алексиначкој Зеленој пијаци је добра, а на неколико тезги се могу наћи и производи локалних повртара. На једној од њих затичемо Данијелу Живковић из Лужана, која са својом вишечланом породицом на хектар окућнице и шест пластеника гаји скоро све врсте поврћа које су неопходне за један здрав и укусан ручак.
По цени од 130 до 150 динара по килограму, зависно од сорте, може се купити парадајз из нашег Поморавља, за исту количину паприке треба издвојити од 120 до 200, а за купус 80 динара. Килограм краставца кошта од 100 до 150, кромпир од 100 до 130, а шаргарепа 150 динара. Све врсте зелениша на тезги, першун, пашканат и целер, се продају по 350 динара за килограм. Љубитељи белог лука треба за килограм ове намирнице да издвоје 700, а за лук сребрњак 120 динара. Главица зелене салате је 100 динара.
Упоређујући ове цене са онима у маркетима може се рећи да је ситуација шаролика. Неке намирнице су јефтиније, а неке не. Вођени логиком, локални производи би требало из више разлога да буду свежији, па је наша препорука, да увек када имате времена, прошетате до Зелене пијаце. Још ако знате продавца, произвођача и верујете му, онда нема дилеме да је локално најбоље. Овог пута поврће из нашег Поморавља.