На Светски дан срца проверите своје здравље

Светски дан срца, 29. септембар се од 2000. године обележава у целом свету с циљем да се повећа ниво свести становништва o томе да се оболевање и умирање од кардиоваскуларних болести може спречити увођењем здравих стилова живота.

Тим поводом Дом здравља и Црвени крст Алексинац сутра организују тросатну акцију на платоу испред Дома културе и ово је прилика да  заинтересовани грађани измере притисак и провере ниво шећера у крви.

− Од 9 до 12 часова сви заинтересовани грађани могу да се консултују са лекаром и изврше контролу основних здравствених параметара. Циљ ове акције је подизање свести грађана о важности бриге за сопствено здравље −  најавила је Јелена Ружић, стручни сарадник алексиначког Црвеног крста

Иначе, сваке године у свету 17,9 милиона људи умре од последица болести срца и крвних судова, а процењује се да ће до 2030. године тај број порасти на 23 милиона. Светска федерација за срце упозорава да најмање 85% превремених смртних исхода може да се спречи контролом главних фактора ризика (пушење, неправилна исхрана и физичка неактивност). 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × 1 =