На Сабору фрулаша наступиће Цакана и Чеда

У суботу увече Ражањ ће по 23. пут бити домаћин фрулашима и певачима који негују српски мелос. Посетиоци ће од 20 часова и 30 минута, у тамошњој порти цркве Свети Илија моћи да уживају у чаробним звуцима фруле, као и у певачком умећу познатих естрадних уметника Драгице Радосављевић Цакане и Чеде Марковића.

Ревијални наступ неколико десетина фрулаша из Србије и поменутих извођача народне музике се организује у оквиру традиционалног Саборa фрулаша и изворног стваралаштва „Дани Саве Јеремићаˮ. Учеснике ће традиционално пратити оркестар под управом Бранимира Ђокића из Београда. Улаз за посетиоце је слободан, односно бесплатан. 

Сабор фрулаша се одржава у част Саве Јеремића, прослављеног фрулаша, рођеног у ражањском селу Послон, 13. јануара далекe 1904. године. Старије генерације и сада памте његово „Ражањско” и „Крушевачко коло”, „Палилулку” и многа друга кола која и сада свирају народни оркестри широм Србије.

Овај чувени музичар 1936. године напустио је пинтерски занат и обрео се на аудицији у Радио Београду. Од тада постаје стални члан оркестра све до пензионисања 1958. године. Јеремић је умро 21. априла 1989. године и сахрањен је у Београду.

Од 2000. године у Ражњу је установљена манифестација Дани Саве Јеремића. Скупштина општине  Ражањ је 2009. године, донела одлуку да општину Ражањ прогласи Фрулашком републиком, Сабор фрулаша и изворног народног стваралаштва „Дани Саве Јеремића” културном манифестацијом од општинског значаја, а за носиоце манифестације одредила Дом културе Ражањ и КУД „Сава Јеремић”. Генерални покровитељ манифестације је Скупштина општине Ражањ.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × one =