На плантажи у Моравцу органски производи за здраву исхрану

Подручје општине Алексинац је по природном потенцијалу и броју села на неки начин и пољопривредна средина. Ретка су газдинства која су се определила за органску производњу и прераду хране на здрав, еколошки прихватљив начин, што су и европски токови.

Газдинство Милошевић из Моравца је сертификовани произвођач органске ароније, коју и сами прерађују. Осим што природно цеде и пакују аронију у сопственим прерађивачким капацитетима, стварају здраве сокове без конзерванса и шећера од неколико врста воћа.

− С обзиром да ми цедимо сокове, супер здраве сокове без воде, шећера, конзерванса. Јесен ће, стиже јабука, дуња полако треба да стигне, већ смо направили цеђени сок од јагоде, цеђени сок од вишње и наравно ароније. То су неки сокови које радимо сваке године од свежег воћа – каже Никола.

До успеха, нарочито када је у питању пољопривреда, не долази се лако и брзо. Никола Милошевић и његова породица, више од деценије се бави гајењем ароније на свом породичном имању, а од познатих добављача из нашег краја набавља остало воће које има високе еколошке и здравствене вредности. Прекретница у његовим пословним плановима је била одлука да од пре неколико година пређе на органску производњу. Тај двогодишњи период промене начина гајења овог воћа, као и поштовање постављењих критеријума, није био лак.

− Наш концепт је да људи слободно могу да дођу да пробају, да им покажемо и да виде где то радимо, како радимо. Све је транспарентно и то и јесте циљ да људи виде да то настаје ту и како настаје и сви су добродошли − објашњава наш саговорник.

Наравно, овакав квалитет цеђених сокова има већу цену од класичних индустријских, па је потребно наћи и купце који су спремни да плате тај квалитет и не жале новац за конзумирање здраве природне хране. Литар цеђеног сока у стакленој амбалажи креће се од 300 до 450 динара, док 750 грама сока од ароније кошта 900 динара.

− Купци наших производа су из целе Србије, па и иностранства. Имамо купце из краја, имамо купце из Београда, Новог Сада, буквално из свих градова и свих крајева Србије. Нешто шаљемо поштом, нешто иде у радње, а имамо и продају на кућном прагу.

Никола је факултетски образован човек и његова одлука да са породицом остане на селу је мало необична за нашу средину. Међутим, његов осмех на лицу док нам говори о томе, више казује од речи.

− Остао сам ту где јесам, радим тај посао, свој на своме. Породица задовољна, сви смо ту. Нема потреба да станујем у Алексинцу када само само на 4 километра од Алексинца − завршава Никола.

Опширнију причу о овом нашем суграђанину, који се определио за производњу здраве, органске хране, без обзира на то колико је захтевно, можете чути у емисији „Од Ртња до Јастрепца” на таласима Радио Алексинца у четвртак од 11 часова, а реприза је истог дана од 17 часова.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × 2 =