На Општинској влади правилник о изгледу пешачке зоне

Седница општинске владе, одржана јутрос, била је, поред осталог, специфична и због седења већника и неопходних службених лица. У циљу поштовање мера ради спречавања ширења корона вируса чланови Већа су седели на међусобној неопходној даљини, а седници нису присутвовали скоро сви већници старији од 65 година. И без њих је било кворума, па је општинска извршна власт донела више одлука из свог делокруга одлучивања, а подржали су и неколико тачака о којима задњу реч има Скупштина општине Алексинац.

Веће је дало сагласност на Ценовник радова на поправци асфалтних улица и путева у месним заједницама на територији општине Алексинац за 2020. годину које изводи Јавно предузеће за путеве и стамбено- комуналну делатност општине Алексинац. Ценовник је претежно измењен због промене вредности материјала који се уграђује. Појефтинила је асфалтна маса, али је у исто време порасла вредност кубика шљунка са 500 на 570 динара.

Прихваћене су и измене докумената који се односе на систематизацију радних места и кадровског плана у Општинској управи. Планирано је, ако затреба, запошљавање једног приправника са седмим степеном стручне спреме, као и повећање броја намештеника са 14 на 15 извршилаца. Сходно томе, мења се и број систематизованих радних места у управи са 125 на 126.

Већници су подржали и програм постављања мотажних и покретних објеката привременог карактера у пешачкој зони и центру града. Киосци неће моћи да буду већи од 10,5 квадрата, нити виши од 3,5 метра. Летње баште неће да имају застор на поду, али има и ограничења када су у питању сунцобрани, настрешнице и тенде. Оне не смеју да имају брендиране рекламе и морају бити у беж и зеленој боји.

Чланови Већа су се бавили и конкурсима из области културе и информисања. Усвојили су извештаје о утрошеним и оправданим средствима намењеним медијима у прошлој години, као и о расподели средстава за 2020. годину.

Председавајући Ненад Станковић је казао да је задовољан расподелом јер су испоштована два принцима, аутономност стручне комисије која је доносила одлуку и чињеницa да су највише новца добили локални медији. Од пет милиона локалцима је додељено 4 милиона и 200 хиљада. Највише предузећу „Ал прес” д.о.о. Алексинац за медије Радио Алексинац, Ал новине и Интернет портал „Ал прес”, укупно 2 милиона и 800 хиљада динара, и „Мај медију” д.о.о. из Алексинца за Радио и ТВ Босфорус 1 милион и 50 хиљада динара.У другом кругу конкурса додељено је нераспоређених средстава намењених културно -уметничким друштвима, тако да су сада сви ансабли са територије општине добили суфинансирајућа средства. Овог пута „Младост” из Житковца и „Мерак” из Вукашиновца добили су по 170 хиљада, а КУД „Алексиначки Рудник” 120 хиљада динара.

Општинска влада дала је и сагласност на закључење вансудског поравњања са три грађана из Прћиловице, односно једног пунолетног лица и два заступника за малолетна лица. Њима ће бити исплаћена одштета од 33 до 43 хиљадe, укупно из буџета овог пута биће издвојено 107 хиљада динара.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × 5 =