На Фестивалу у Алексинцу: Овације за представу Народног позоришта Приштине

Премијерно извођење представе „Принцеза Снежана и 10 патуљакаˮ Народног позоришта из Приштине, ван Косова и Метохије, синоћ на Позоришном фестивалу у Алексинцу било је више него успешно. У препуној сали Дома културе малишани су уживали у седамдесетоминутној представи рађеној по тексту Бранислава Милићевића, чувеног Бранка Коцкице, а у режији Игора Дамњановића.

Глумачку екипу, састављену од студената Драмског одсека Факултета уметности Универзитета у Приштини, чинили су Милош Митровић и Славиша Ђуковић, који играју браћу Грим, Анђела Петровић као Снежана, док је улога краљице поверена Петри Замбони, која је проглашена и глумицом, односно глумцем вечери. Део те екипе је и Филип Папрић који се појавио у више улога: као краљ, ловац, дворјанка и принц.

Они су  играли са толико енергије да су присутну децу подигли на ноге, а посматраче натерали да тај сегмент сценског наступа запазе. Похвале је добила сценографија и костими који су се користили у комаду, а за које су били задужени Драгана Берза и Душан Станковић. Новинари и публика, која је учествовала на трибини после представе, истакли су ту енергију играња, костиме и сценографију, напоменувши да су ти сегменти по њима били јачи него у истоименој представи која је првог дана Фестивала изведена у продукцији београдског позоришта „Пужˮ. Какво ће бити мишљење жирија, знаћемо у недељу увече, када се завршава ова смотра.

Сиже представе можда најбоље одсликавају речи редитеља Дамњановића, који је ову режију посветио аутору Бранку, јер им је бесплатно уступио текст, и његовој супрузи Цаци.

Он каже да комад, кроз познату бајку о Снежани и седам патуљака, упознаје публику, децу,  са магијом стварања позоришне представе.

– Они, кроз ову представу, први пут “залазе иза кулиса” и упознају се са основним позоришним терминима: декор, костими, реквизита, музика, ефекти…упознају разлику између трагедије и комедије… и све то кроз интеракцију са глумцима. Публика у току представе има прилику да заједно са глумцима глуми у појединим сценама и на тај начин директно учествује у позоришној магији. Како радња представе одмиче, тако представа добија прави драмски ток и озбиљност драмске радње – написао је редитељ Игор Дамњановић.

Представа „Принцеза Снежана и 10 патуљакаˮ је реализована у копродукцији Народног позоришта, Факултета уметности Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици и Дома културе „Грачаница”.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × five =