Nakon toplog vremena sredinom marta, sa pravim prolećnim temperaturama, tokom jučerašnjeg dana promenila su se sva godišnja doba. Sneg, led i kišu smenjivali su sunčani intervali, a jutros je temperatura u minusu uzela svoj danak.
– Na terenu Nišavskog regiona većina koštičavih voćnih vrsta, pre svega nektarine i breskve, pogotovo ranih sorti, je u fazi punog cveta i precvetavanja tako da su sinoćna situacija i temperature koje su se kretale i do minus tri stepena, u trajanju od par sati, dovele su do izmrzavanja. Ono što je bitno da jabučaste voćne vrste kao što su kruška, jabuka i dunja, nisu u opasnosti – rekao je Dušan Stojanović, savetodavac Poljoprivrednos stručne i savetodavne službe Niš.
Kako ističe ovaj stručnjak, jabučaste vrste su još uvek daleko od faze „roze balona“, to jest, cvetanja i dodaje da je ista je situacija i kod višnje i šljive koje dominiraju na našoj tereitoriji.
– Pre svega reč je o stenleju koji još uvek nije u fazi belih balona, tako da ove niske temperature nisu uticale na njegovo razviće i izmrzavanje, dok rane sorte šljiva, pre svega džanarika i čačanska rana, one su se otvorile, u punom su cvetu, a neke su i u precvetavanju, u zavisnosti od položaja. Pre svega su to voćnjaci na južnim i na jugoistočnim ekspozicijama i najverovatnije je kod njih došlo do izmrzavanja – dodaje Stojanović.
Ono što je preporuka proizvođačima je da redovno sprovode program zaštite, pogotovo sada kada je pun cvet, a kasnije precvetavanje i da slušaju sa vete stručne službe.
Prema prognozama meteorologa, još uvek nije prošla opasnost od mrazeva. Sutra ujutru prognoziraju temperaturu koja će se spustiti jedan podeok ispod nule, a potom porast temperature do sredine naredne sedmice kada će, kažu, jutarnja temeratura biti ponovo oko nule.