Мраз јутрос обрао рано воће

Након топлог времена средином марта, са правим пролећним температурама, током јучерашњег дана променила су се сва годишња доба. Снег, лед и кишу смењивали су сунчани интервали, а јутрос је температура у минусу узела свој данак.

– На терену Нишавског региона већина коштичавих воћних врста, пре свега нектарине и брескве, поготово раних сорти, је у фази пуног цвета и прецветавања тако да су синоћна ситуација и температуре које су се кретале и до минус три степена, у трајању од пар сати, довеле су до измрзавања. Оно што је битно да јабучасте воћне врсте као што су крушка, јабука и дуња, нису у опасности – рекао је Душан Стојановић, саветодавац Пољопривреднос стручне и саветодавне службе Ниш.

Како истиче овај стручњак, јабучасте врсте су још увек далеко од фазе „розе балона“, то јест, цветања и додаје да је иста је ситуација и код вишње и шљиве које доминирају на нашој тереиторији.

– Пре свега реч је о стенлеју који још увек није у фази белих балона, тако да ове ниске температуре нису утицале на његово развиће и измрзавање, док ране сорте шљива, пре свега џанарика и чачанска рана, оне су се отвориле, у пуном су цвету, а неке су и у прецветавању, у зависности од положаја. Пре свега су то воћњаци на јужним и на југоисточним експозицијама и  највероватније је код њих дошло до измрзавања – додаје Стојановић.

Оно што је препорука произвођачима је да редовно спроводе програм заштите, поготово сада када је пун цвет, а касније прецветавање и да слушају са вете стручне службе.    

Према прогнозама метеоролога, још увек није прошла опасност од мразева. Сутра ујутру прогнозирају температуру која ће се спустити један подеок испод нуле, а потом пораст температуре до средине наредне седмице када ће, кажу, јутарња темература бити поново око нуле.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen − three =