Mladi Aleksinčani od septembra u vojničkom stroju

Iako je 2010. godine ukinuto obavezno služenje vojnog roka, interesovanje za vojni poziv ne jenjava, čulo se danas na ceremoniji svečanog ispraćaja budućih učenika i kadeta vojnih škola i akademije koju su organizovali  Regionalni centar Ministarstva odbrane Niš i centar Ministarstva odbrane Aleksinac. Načelnik Regionalnog centra, pukovnik Nenad Marković, obraćajući se prisutnima, rekao je da je nakon sprovedenih konkursa i selekcije učenika za vojne škole, sa teritorije koju pokriva ovaj Centar, u vojne škole upućeno nešto malo manje od trećine svih primljenih kandidata što je, kako je naglasio, veoma dobar odziv.

– Sa zadovoljstvom ističem da je u odnosu na ukupan broj primljenih kandidata u vojne škole, sa teritorije koja  je u nadležnosti Regionalniog centra Ministarstva odbrane Niš njih 83, tačnije 23 kandidata je primljeno u Srednju stručnu Vojnu školu, 27 u Vojnu gimnaziju, 25 u Vojnu akademiju i 8 na Medicinski fakultet Vojno medicinske akademije – rekao je pukovnik Marković.

Zamenik predsednika opštine Čedomir Rakić je u ime lokalne samouprave  mladim sugrađanima poželeo puno uspeha u školovanju i  čestitao na odluci da izaberu ovako odgovoran posao kojim će se baviti u budućnosti, jer, kako je naglasio, od ovog trenutka oni pišu istoriju sebi, Vojsci Srbije i opštini.

Na konkurse za prijem u Vojnu gimnaziju, Srednju stručnu vojnu školu, Vojnu akademiju i Medicinski fakultet VMA u školskoj 2017/2018 godini, sa teritorija opština Aleksinac i Ražanj prijavilo se ukupno 29 kandidata a primljeno je njih četvoro iz Aleksinca. Nevena Petrović je primljena na Medicinski fakultet  VMA, Bogdan Mitić u Srednju stručnu vojnu školu, smer jedinice za elektronska dejstva , dok će Kosta Milošević i Magdalena Mirčić od septembra biti učenici Vojne gimnazije.

Na današnjoj svečanosti devetorici vojnika iz aleksinačke opštine  koji su odslužili vojni rok sa oružjem u centrima za obuku Vojske Srbije, a koje je na služenje vojnog roka uputio Centar ministarstva Aleksinac, uručene su  značke i zahvalnice otadžbine. Ovom prilikom, kako smo čuli, većina njih je zasnovala radni odnos sa Vojskom Srbije.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five − 5 =