Jami distrikt

Кокан Младеновић: Фестивал је под огромном хипотеком политичког скандала

На Фестивалу првоизведених представа, синоћ је изведен први такмичарски комад „Јами Дистрикт”, по тексту Милене Богавац, а у режији Кокана Младеновића. Представа је рађена у копродукцији Битеф театра из Београда, Центра за културу Тиват, Асоцијације Maszk из Сегедина и Think Tank студија из Новог Сада. Сву апсурдност сукоба на Балкану између Хрватске, Босне и Србије кроз постмодеран и Младеновићу својствен уметнички израз на сцену су донеле глумице Исидора Симијоновић, Вања Ненадић, Нина Нешковић и Даница Грубачки.

Jami distrikt

У форми лажног документарца, комад је базиран на измишљеном догађају у селу Јамена, на тромеђи Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине. Научници су на овом простору открили најстарије палеолитско насеље у историји човечанства, а сва три народа покушавају да докажу да воде порекло из праисторијске Јамене и да су најстарији народ на свету. Ова апсурдна ситуација кроз уметнички израз осликава оружје сукоба три народа, најпримитвнији начин исказивања мржње и покушај да се негира међусобна сродност. Након медијског, нације улазе у оружани сукоб, а Јамена постаје дистрикт под међународним протекторатом.

Jami distrikt

‒ Ову врсту представа не могу да праве грађани кукавице. Уметничка храброст подразумева и грађанску храброст. Ако ћемо ми бити поданици и кукавице и укинути себи право да говоримо на сав глас о ономе што сматрамо евидентном неправдом, онда нас то суспендује као уметнике – објашњава редитељ Кокан Младеновић и додаје да је ово 55 извођење „Јами дистрикта” у осам држава, а да је публика и у Загребу и у Љубљани и у Сарајеву исто реаговала. 

Након извођења представе редитељ Кокан Младеновић изашао је на сцену и позвао Алексинчане да аплаузом подршке поздраве Сергеја Трифуновића, што је пратила глумчева фотографија на видео-биму. Овим је јасно изразио свој став по питању замене представе два дана пре почетка фестивала, што је окарактерисао као вулгарну и провинцијалну лаж.

Jami distrikt

‒ Ми смо овде дошли јер поштујемо алексиначку публику, мислим да је то што је 500 људи у Алексинцу заинтересовано за позоришну уметност веома драгоцено, а сви знамо како живимо и који је општи неукус у земљи у којој живимо. То су наши могући саговорници у овим идиотским временима где је систем вредности поптуно урушен. Није лако данас бити у Алексинцу и то ће се тумачити на милион различитих начина, али мислим да је наша обавеза да имамо чист образ и да поштујемо еснаф и публику – рекао је Младеновић. 

Судбину фестивала, каже, одредиће храброст људи који га воде, али и храброст Алексинчана да одбране фестивал.

Jami distrikt ‒ Ми смо доласком у Алексинац у оваквој ситуацији показали колико поштујемо публику и колико верујемо у њихову грађанску храброст да се изборе за сопствени фестивал. Он је сад под огромном хипотеком једног политичког скандала и мислим да ће вам требати много храбрости и много добре воље да се та отвореност града и да се те чисте руке Алексинца поново успоставе. Срушено је нешто што је годинама рађено. Сећам се агитације Сергеја и Бранислава на почетку фестивала. Молили су колеге и мене да са мизерним надокнадама учествујемо на фестивалу у тамо неком Алексинцу, како може да буде снобовско мишљење Београда – истакао је Младеновић. 

Иначе, током јучерашњег дана Томислав Трифуновић поднео је оставку на место уметничког директора фестивала.

Фестивал првоизведених представа наставља се вечерас мјузиклом „Боливуд”, по тексту и у режији Маје Пелевић. У овом комаду Народног позоришта у Београду играју Милош Ђорђевић, Јелена Ђокић, Данијела Угреновић, Сузана Лукић, Павле Јеринић и Бојана Ђурашковић. Комад је на програму од 20 сати. У склопу пратећег програма, од 19 часова, у Дому културе биће промовисано специјално издање листа „Реч радника” у част 80 година од изласка првог броја.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen − 13 =