Међународна конференција – место сусрета младих

Седма Међународна конференција о настави физике у средњим школама била je добра прилика да просветари из региона размене своја искуства, али и место сусрета младих људи из држава који су некада биле републике СФРЈ. Осим такмичарских активности ђаци средњих школа су у међусобној комуникацији ковали нова пријатељства и упознавали културу других средина. И док је раширена појава да се вршњаци са ових наших простора најчешће споразумевају на енглеском, јер је то вероватно „ин“, ови мали научници су најчешће користили свој матерњи језик и није било проблема у разумевању.

Победник такмичења Београђанин Лука Крстић каже да је добро разумео учеснике из Македоније и да није било проблема да ли је писано ћирилицом или латиницом. Енглески је ретко коришћен, само у случајевима када је требало појаснити неке термине.

Да су овакви ученици бисери сваког друштва показује и њихово поимање успеха у животу и преданост раду. Скромност и рад су њихова одлука, и не теже популарности у друштву.

А да ли се нешто мења у нашем односу према овим дечацима и девојчицама који представљају бољи део нашег школства је питање за све нас.

‒ Последњих година се ствари стварно мењају на боље и више се говори о оваквим примерима, деци које освајају награде. Конкретно мој ученик, он је врло скроман, и у нашу школу је дошао са наградама из хемије из основне школе. У међувремену се мало преобразио па је повећао интересовање за физику, што је лепо и на шта сам ја поносна – каже Лукина професорка Миленија Јоксимовић.

Овај педагог истиче да вршњаци цене Лукин рад, али на један посебан начин. Свесни су да он вреди и да то што он ради вреди.

‒ Њима је ипак занимљивије нешто друго. И поред тога они њега већ доживљавају као научника у разреду ‒ констатује професорка Јоксимовић.

Слична је прича и о осталим освајачима признања без обзира из које средине са ових простора долазе. Зато је крајње време да понешто учимо и од ових заљубљеника у знање и да на оваквим скуповима они буду више у центру пажње . Пре свега медијски. А сам чин доделе награда да буде што боље организован и у духу савремених тенденција, уз присуство већег броја новинара.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eleven − nine =