Медијски радници из Алексинца на Косову и Метохији

Чланови Удружења новинара Србије из Алексинца и њихове колеге из Сокобање су у оквиру тродневне посете Удружењу новинара Србије на Косову и Метохији обишли и место где су нестали августа 1998. године новинари Ђуро Славуј и Ранко Перенић.

Како је гостима објаснио председник УНС на Косову и Метохији Будимир Ничић, ове колеге су биле у Великој Хочи и кренули су у манастир Зочиште да ураде причу са ослобођеним монасима који су били киднаповани и касније ослобођени посредством верификационе мисије ОЕБС-а и

Међународног Црвеног крста. Они су највероватније грешком скренули са главног пута, мислећи да иду према Зочишту. На месту где су послењи пут виђени постављано је спомен облежје, табла на којој пише: „Овде су 21. 08. 1998. године отете наше колеге новинари, Ђуро Славуј и Ранко Перенић – тражимо их. ”

Будимири Ничић поред спомен-обележја. фото: К. Ђорђевић

− Ми, као Удружење новинара Србије, први пут смо 2012. године поставили ову плочу. Од тада па до прошле године ова плоча је седам пута рушена и уништавана. Ми смо увек полицији пријављивали рушење плоче, али је прошле године први пут откривен починилац који је условно осуђен на два месеца и новчаном казном од 200 евра − каже Ничић, уз напомену да Удружење као оштећена страна није присуствовало суђењу, јер никада није добило позив, иако је то тражило.

Ничић је још казао да Удружење никада неће одустати од тога да тражи одговор где су наше колеге, шта се десило са њима и ко је одговоран за њихове отмице. Ђуро Славуј и Ранко Перенић су двојица од седам српских новинара отетих или убијених у периоду од 1998. до 2000. године.

Новинари из Алесинца и Сокобање су обишли и редакцију КИМ- радија у Чаглавици, као и тамошњи Медија центар.

Насловна фотографија: Марко Радић.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × two =