Мед и још неке намирнице помажу у борби са вирусним инфекцијама

Стручњаци у Савезу пчеларских организација Србије препоручују повећан унос пчелињих производа, јер је познато да помажу у борби против вирусних инфекција. Они одржавају имуни систем на завидном нивоу, те се организам лакше бори са свим врстама инфекција.

Због завидне количине флавоноида у свом саставу, прополис и мед се препоручују у борби против вирусних инфекција. Тако су се нашли на списку хране која се препоручује за подизање имунитета, стоји као препорука на званичном сајту ове организације.

О антивирусној активности прополиса урађено је много научних радова, а доказана је и у народној медицини (херпес…). Тачно је утврђен механизам антивирусног деловања флавоноида, којих у прополису и меду има у завидним количинама, а има их доста и у јабукама, луку, белом купусу, наранџама, грејпфруту… Све су то намирнице које се препоручују у исхрани како код превенције, тако и код лечења вирусних обољења. Такође је корисно користити суплементе који у себи садрже цинк и витамин Д, који помажу организму да имуни систем квалитетније функционише, само су неке од препорука које се могу наћи на поменутом сајту.

Спречити фалсификовање меда 

Управо је у току једна велика акција против једног великог пакера меда у Србији. У Савезу пчеларских организација Србије о томе пишу и причају јавно. У овој организацији кажу да се истрага води озбиљно и једва чекају да се резултати објаве и да крене суђење. По њима најважније је да јавност види ко и шта ради када је у питању мед у овој земљи, јер то што појединци раде то је заиста срамота. Сумњиви произвођач меда је оптужен да је практично фалсификовао откупне листове, да је лажно потписивао пчеларе, и да је у ствари подизао, јер мед је пољопривредни производ који може да се откупи са новцем на руке, и новац лажном документацијом. Стварао утисак да он мед купује, а у ствари није куповао мед већ је ко зна шта радио са тим новцем.

‒ Не можете да откупите 10 тона меда, а да продате 100, одакле вам 90. Према томе то је нешто чиме се тренутно баве надлежни органи и надамо се скором разрешењу те приче ‒ објашњава први човек пчеларске организације др Родољуб Живадиновић. 

Према речима нашег саговорника мед се фалсификује на више начина.

‒ Има више врста фалсификата. Једне су тотални фалсификати у којима нема ни једног грама меда, што би се рекло није видео пчелу, а друга врста је мешавина меда. Обично има 30-40 процената меда и остало су неке врсте шећера. Углавном се мед фалсификује најобичнијим шећером из џака који се практично скува са водом и меша или не меша са медом. Тако да потрошач врло тешко може да одреди да ли је оно што је купио фалсификат или није ‒ објашњава Живадиновић. 

По његовим речима ни цена меда не одаје његов квалитет.

‒ Ми смо имали до сада од случајева да су фалсификати углавном били са нижим ценама, а и данас је тако углавном. Али опет пронађе се по неки фалсификат који жели да се ценом практично покрије. Стави нормалну цену и потрошач не може више по цени да се оријентише. 

Извор фотографија: Гугл

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eleven − ten =