dr RodoljubZivadinovic

Мање оболелих од грипа, а короне још нема

Епидемиолошка ситуација на територији општине Алексинац је, према речима епидемиолога др Родољуба Живадиновића, стабилна, мада је у протеклих месец дана био повећан број оболелих од вирусних инфекција и обољења сличних грипу. Што се тиче корона вируса, о коме се у јавности много прича, на подручју наше општине није било сумњивих случајева, али за очекивати је да се и овај вирус у неко време појави и на подручју Србије.

Што се тиче вирусних инфекције, које у последње три недеље стагнирају, задавале су доста проблема, како пацијентима тако и здравственим радницима.

̶ Ове године имамо неке специфичности, много дуже су оболеле особе биле под температуром и то јако високом, али с друге стране било је доста и вирусних инфекција, можда више него претходних година. Једног тренутка је баш било критично по питању броја пацијената, број лекара и сестара. Број запослених је толики колики је, па смо имали највећи проблем на педијатрији јер се већина радника разболела и морали су на боловање – каже др Живадиновић, уз напомену да и лекари и сестре нису имуни на обољење, али да се сада ситуација доста смирила и да је број пацијената много мањи. 

dom zdravlja
У Алексинцу није било сумњивих случајева када је реч о корона вирусу; Фото: Дом здравља Алексинац, из архиве

По његовим речима, том процесу придонео је и продужетак школског распуста који је одређен баш у правом тренутку, па је ове године, у односу на претходне, дао много боље резултате. Што се тиче корона вируса, доктор Живадиновић каже да се у јавности још не знају сви параметри и особине вируса, али очекује да се јако брзо и званично и прецизно каже колика је тачно инкубација, колико је отпоран у спољној средини, колико на површинама.

̶ Не очекујем да вирус код нас не дође, сигурно ће доћи пре или касније и сигурно ће бити и значајних ширења. Све је то нормалан процес. Значи вируса има колико хоћете. Овај има нешто већу смртност него што је то код грипа, према званичним подацима, мада много званичних података и нема још увек – напомиње наш саговорник. 

Доктор Живадиновић истиче и да се не може да спречити ширење једне такве болести која се лако шири, али да је на нама да се понашамо одговорно и да будемо спремни за такве случајеве. Он додаје да је држава на време почела припреме, што је најважније да не би било неких изненађења.

̶ Што се нас тиче, нити ћемо се заштитити маскама, нити шта слично. Маске су нама свима доступне и служе, пре свега, да спрече обољевање других особа и одговорни народи се тако понашају – закључио је овај епидемиолог и још једном поновио да на територији општине Алекиснац није било сумњивих случајева. 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × two =