Манастир у Липовцу обележава славу, у Гредетину Преображењске свечаности

Велики вереки празник Преображење Господње свечано ће бити прослављен и наподручју наше општине.  Манастир Свети Стефан у Липовцу, на празник Преображења Господњег прославља своју храмовну славу. У порти Гредетинске цркве, вечерас, у оквиру манифестације „Дани Преображења“ биће организован пригодан културно-уметнички програм и надметање у кувању рибље чорбе. Свечано ће бити и у Храму Преображења Господњег у Љуптену.

У навечерју празника Преображења Господњег, у овим верским објектима служиће се  празнично бденије, а на сам дан празника биће служена Света литургија, сећи ће се  славски колач, а потом биће освештано и грожђе.

Поводом великог црквеног празника Преобржења у порти Гредетинске цркве већ се годинама одржавају свечаности, које окупљају неколико хиљада грађана из овог дела наше општине. Тако и ове године, уочи празника, вечерас од 19 часова, почеће пригодан програм. Наша екипа је боравила у Гредетину у црквеном дворишту и затекла организаторе, предвођеним агилним председником овдашњег црквеног одбора Новицом Стевановићем, који нам је потврдио да је све спремно за предстојећу свечаност.

– У току су завршне припреме. Надамо се да нас Бог подари лепим временом и да проведемо празник у здрављу и весељу и добром расположењу. Биће музика уживо, наступ два, можда три, фолклора, онда такмичење у кувању рибље чорбе, а биће кувана и у казану и служена гостима који желе да окусе нашу чорбу. На крају следи закуска за госте и омладину из културно-уметничких друштава, као и сваке године – каже Стевановић.

Осим културног и забавног програма, ту је и верски програм за оне који желе да за време овог празника присуствују литургији.

– Уочи празника биће вечерња служба, а на дан Преображења биће света литургија са светим причешћем и резањем славског колача – каже свештеник у Гредетинској цркви јереј Радиша Лазић.

Организатор овог догађаја је Црквена општина Гредетин у сарадњи са тамошњом месном заједницом. Манифестацију „Духовно Преобржење“ финансијски је помогла Општина Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 + 6 =