„Мало-мало па слонˮ победник Горданиних дана

Велика сала алексиначког Дома културе по 25. пут је била стециште где су се окупили учесници јубиларних Књижевних сусрета „Гордана Брајовићˮ, који су намењени ствараоцима за децу и добили су назив по књижевници и новинарки пореклом из села Суботинац.

На овогодишњем конкурсу за награду „Гордана Брајовићˮ пристигло је 51 дело, а стручни жири је за лауреата изабрао Дејана Алексића, аутора књиге „Мало-мало па слонˮ. Жири је наградио и школарце који су у више категорија учествовали на конкурсу. Они су своје поетске радове слали у категоријама по узрастима млађи и старији основци, као и средњошколци.

Како се чуло на Свечаној академији у протеклих четврт века, колико траје ова манифестација, пристигло је на конкурсе четрдесет хиљада радова младих стваралаца и хиљаду књига афирмисаних аутора.

На великом платну уз подсећање на добитнике награде „Гордана Брајовићˮ смењивале су се слике познатих српских писаца за децу и омладину који су овековечили ове књижевне сусрете, а и они њих. Неки од њих, који су били присутни, изазвали су аплауз гледалишта говорећи своје стихове.

Овогодишњи, односно добитник награде за најбољу књигу за децу и омладину у 2021. години, Дејан Алексић, је говорио и о стваралаштву Гордане Брајовић.

‒ У њеним песмама ви нећете наићи на лаке лирске ноте, на подилажење, на ту врсту потцењивања младог читаоца.Она је врло добро осећала и препознавала шта је то суштинско врење у унутарњим световима детета. Успевала је да пронађе ону универзалну лирску црту која је модерна у свим временима и свим генерацијама. Деца која су читала Гораданине песме у годинама када су оне настајале и данашња деца имају нешто иманентно, а то је потреба за искреношћу, потреба за нежношћу, за специфичним лирским сензибилитетом, за виђење света иза овог видљивог хоризонта. Све је то она у својим стиховима успевала да артикулише, да уобличи – казао је Алексић, уз констатацију да  управо због тога модерност њене поезије, није и неће бити никада упитна.

А о Алексићевом стваралаштву жири је констатовао да је разноврсног књижевног опуса, подједнако добар у поезији, у поеми, у прози и у драми.

‒ Примењујући Радовићеву идеју да текст за децу мора бити мудрији од свог читаоца, обликован као језички, фикционални, логички и интелектуални изазов; вољан да даље развија пустоловни и иронијски дух Владимира Андрића, Алексић је створио иновативну приповедну збирку, засновану на апсурду, парадоксу, поетици онеобичавања, метафикцији. Тиме је потврдио своју поетичку верност чуду и заслужио награду „Гордана Брајовићˮ ‒ закључио је у образложењу жири.

За најбољи школски часопис у категорији основне школе проглашен је „Основацˮ ОШ „Љупче Николићˮ из Алексинца, а у категорији средњих школа продукција ученика Ваљевске гимназије – „Гимназијалацˮ, „Наша речˮ, „Алманах литерарне секције Десанка Максимовићˮ. Најбољи радови са конкурса за ученике основних и средњих школа објављени су у Зборнику.

Манифестацију је отворила заменица председника општине Алексинац Маријана Радивојевић, која је обраћајући се присутнима, ствараоце уз честитку на наградама назвала „чаробњаци речиˮ, а деци поручила да наставе да пишу уз поруку „нек вам оловка у животу буде највећи пријатељˮ. Емотивно обраћање у име породице Горданиног сина Вука Брајовића је изазвало пажњу публике.

Организатор ових књижевних сусрета је Центар за културу и уметност уз покровитељство општине Алексинац. Министарство културе и информисања суфинансирало је манифестацију, а ове године опет се укључио и дневни лист „Вечерње новостиˮ, некадашња редакција Гордане Брајовић.

Више фотографија на Фејсбук страници Радио Алексинца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × five =