Ловци – Добар поглед!

Иако недељу дана касније него колеге са леве стране Мораве, чланови Ловачког удружења „Делиград” из Алексинца ове недеље кренуће у лов на зеца и фазана.

Алексиначко Ловачко удружење броји око 580 чланова и већина њих ће ове недеље изаћи у лов на зеца и фазана. Према календару лова зец ће се ловити два ловна дана, 30. октобра и 6. новембра, док ће се фазан ловити од 30. октобра па све до 4. децембра ове године.

Међутим, услови за лов ове врсте диљачи можда неће ићи на руку свим ловцима, јер се они разликују од терена до терена, што нам је и потврдио управник ловишта Миодраг Ракић.

− Пре свега климатски и вегетацијси услови можда неће дозволити одвијање редовног лова као што се очекује, пошто је Ловиште „Шуматовац” подељено на два дела. Брдско-планински и равничарски део. У равничарском делу нажалост кукурузи нису обрани, а док се у брдско-планинском делу очекује добар резултат на зеца. Има га више него прошле године, али, опет кажем, ова суша која је захватила подручје општине Алексинац и малтене целу земљу, одразиће се дефинитивно на одстрел зеца и фазана у прве две недеље − процењује Миодраг Ракић, управник ловишта.

Иначе, лов је само сегмент онога што чини правог ловца. Ловци су пре свега спортисти који брину о животињама, па није реткост да се из лова врате празних ранчева.

Поред одстрела, постоје и дужности ловца. На пролеће је организовано бројање дивљачи, ловци зими врше прихрану и изношење соли, а на јесен праве хранилишта и појилишта. Њихова обавеза је такође и да уклањају штеточине из ловишта. Највећи непријатељ зеца и фазана је шакал, који је пренамножен у овом ловишту.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

7 − 2 =