Лидер коалиције „Надаˮ са Алексинчанима

Лидер коалиције „Надаˮ и председнички кандидат на предстојећим изборима др Милош Јовановић је у суботу у главној алексиначкој улици разговарао са грађанима који су се ту нашли. Теме су биле разне, о политичкој сцени, породичном животу до будућности Србије. Нас као локалне медије интересовао је његов политички програм за општине и градове. Он је још једном поновио да су за грађане у локалним срединама најважније две ствари, промена изборног закона и децентрализација.

‒ Прва ствар која ће поправити ситуацију иначе у Србији то је промена изборног система. То није шала, ми имамо оно што имамо и на републичком нивоу, то је невероватна страначка дисциплина, то је стављање страначке шапе на све ресурсе локалних самоуправа. Дакле, комунална предузећа, јавна комунална предузећа, општинске управе, непотизам, страначко запошљавање. То се још много више види, то је много бруталније, на локалном нивоу него што је на републичком нивоу или у Београду као главном граду. Дакле, када се промени изборни систем, када грађанима омогућимо да гласају за своје одборнике по имену и презимену, када то буде већински изборни систем више неће бити могућности да странке тако хијерархијски устројено са том строгом организацијом где имате неприкосновеног вођу и послушнике, да на неки начин тлаче сопствени народ ‒ објаснио је овај политичар.

 Друга важна ствар на којој Јовановић инсистира је децентрализација.

‒ Не може више сва Србија да се сјати у Београду и да сва Србија буде Београд или да Београд буде сва Србија. Како год да окренете, у ком год смеру, враћамо се на исто, да нам се сав културни, медијски, економски па чак и политички живот се одвија у Београду. То је апсолутно недопустиво, Србија није само Београд. Србија мора да продише у дубини зато ћемо ми дати много више ингеренција, дакле надлежности локалним самоуправама, даћемо и више финансија. Самим тим ћете имати и више одговорности и ви овде у Алексинцу, и ко год да је ван Београда да коначно преузму одговорност у своје руке ‒ каже овај председнички кандидат.

 

Он сматра да многе општине више немају довољну критичну масу, ни у људским ресурсима, ни у територији, да могу неке озбиљније пројекте да раде и зато је неопходно ново територијално уређење, путем региона. Она би, по њему, била искључиво управно економске природе, никако политичке.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

12 + six =