Ковид у Алексинцу: Дуплиран број заражених, за викенд инспекције на терену

Изнети подаци о броју новозаражених вирусом корона на подручју Општине Алексинац, саопштени на данашњиој седници општинског Штаба за ванредне ситуације, упозоравајући су пошто је последња три дана приметно повећање позитивних на вирус. Од 19 узорака 27. октобра четири су била позитивна, прекјуче од 22 сумњивих ПЦР тестирањем откривено је шест особа са присуствим вируса, а јуче од 31 тестираног лица осморо је позитивно. Почетком седмице, у понедељак, свега два узорка су била позитивна на вирус.

Да вирус стиже и у град на Моравици, може се закључити и на основу упоређивања података. Од првог октобра па до почетка седмице на дневном нивоу углавном није било тестом откривених новозаражених или су то биле једна до две особе. Изузетак је био 21. октобар када је од 29 узорака пет било позитвно на вирус корона. Од 38 новозаражених у октобру, њих 20 је евидентирано у претходна четири дана.

У протеклој седмици у Општој болници Алексинац било је 144 првих прегледа, контролних 187, а под терапијом 192 пацијента. Једини присутни здравствени радник, заменик директора Опште болнице др Сретен Вујошевић, предложио је, а Штаб усвојио да због повећаног броја новооболелих ово тело заседа поново у понедељак. Тада би се још једном размотрила тренутна ситуација и након изјашњавања епидемиолога одлучило шта даље.

Штаб на данашњој седници није донео нове рестриктивне мере, већ је инсистирао на контроли спровођења ранијих одлука и мера које је донео републички Кризни штаб. Током викенда најављене су појачане заједничке контроле републичке санитарне и општинске комуналне инспекције поштовања мера у угоститељским и другим објектима где се окупљају гости. Заједнички рад ових инспекцијских служби је већ најављен на званичном сајту Општине Алексинац.

Општински Штаб за ванредне ситуације наложио је ЈКП „Комуналне услуге” да током викенда дезинфикује јавне површине у шетачкој зони, на пијаци и око ње, на ТАШ-у, круг Опште болнице и простор око Дома здравља. Општински штаб је подсетио послодавце на обавезу да свака организација која има више од три запослена мора да има именовано лице које ће надзирати примену мера за спречаавње ширења ковида.

Културне манифестације у организацији установа и удружења задужених за ту делатност одржаваће се и даље уз строго поштовање прописаних заштитних мера и других ограничења, уз присуство надлежних инспекција, које ће контролисати примену и придржавање тих мера у току одвијања пријављених догађаја. Наравно, у зависности од ситуације која буде у наредном периоду, овај став може бити промењен.

На дневном реду данашње седнице општинског Штаба се нашао и извештај Стручно-оперативног тима за одбрану од клизишта о стању објеката и геолошких појава спирања тла у комплексу алексиначког Здравстеног центра. Пре него што се донесе коначна одлука, затражено је мишљење општинских служби задужених за буџет о томе да ли нема законских сметњи да се из општинске касе финансирају активности на решавању овог проблема.

Један коментар

  1. a javne firme ko kontrolise!?Niko ne nosi masku,radnici se setaju gradom bez maske!Takodje retko ko od gradjana nosi maske u zatvorenom i nikom nista.Sve me strah da ce da kaznite nekog!Idite u Gramer i Magnu da vidite kakve su mere!Niko nista ne postuje.A korona cveta

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen + 5 =