Корона у Алексинцу: Све више оболевају млади

Подаци из алексиначких здравствених установа показују да се у општини Алексинац повећава број особа са симптомима који указују на ковид-19, односно на зараженост вирусом корона. У ковид амбуланти у Житковцу у овој седмици просечно се дневно прегледа 64 пацијента, за разлику од прошлонедељног просека, када је лекарску помоћ на дневном нивоу тражило 47 особа.

И подаци из Опште болнице указују на појачано присуство вируса. Од 23. јуна до 7. јула урађена су 134 ПЦР теста и 32 су позитивна, за 18 се чекају резултати, а један се понавља. Ево како је то изгледало по данима. Првог дана, 23. јуна, од седморо тестираних једна особа је била позитивна, два дана касније од деветоро њих четворо су били позитивни. Следеће тестирање је урађено 29. јуна на 13 пацијента од којих је четворо било заражено, а следећег дана од 15 позитивно је шест узорака, што је и дневни максимум. На почетку месеца, 1. јула критеријуме за тестирање испунило је девет особа, а код четворо је потврђен вирус, док сутрадан није било тестирања. Трећег јула од 11 узорака, два су позитивна. Четвртог дана у овом месецу тестирано је 14 особа и само једна је била заражена.

Од 6. јула наилази период када је свакодневно било заражених са подручја општине Алексинац. Првог дана од 10 узорака пет је позитивно, а седмог јула од 10 тестираних пацијената само један је био заражен. Прекјуче од 18 особа код којих је била сумња на ковид-19 код четири је потврђено присуство вируса, а за јучерашњих 18 узорака очекују се резултати. У горенаведеном периоду рађени су и брзи тестови, који се сматрају мање поузданим, а на овај начин прегледано је 768 особа.

Приметно је да је међу оболелима све већи број младих, али охрабрујуће је што за сада они немају тежу клиничку слику. То нам је потврдио и директор Опште болнице у Алексинцу др Горан Видић. Vidić

– Имамо сада ситуацију да је од свих позитивних велики број младих. Могу да кажем до 70 процената. Мислим младих од осам па до 25-30 година. Последње тестирање које је рађено прекјуче, од 18 тестираних четири су позитивна, од те четири само је једна особа 47. годиште. Остале три особе су 99, 2004. и 2012. годиште. Најмлађи пацијент позитиван на вирус има само осам година. То говори да се мења старосна структура оболелих – каже др Видић, уз напомену да је срећна околност што је клиничка слика заиста блажа него што смо имали у првом налету. 

Он још и упозорава да је то и велика опасност, јер та деца могу да пренесу и преносе инфекцију, а да нису ни свесни тога.

Да је ситуација са епидемијом боља него у појединим српским градовима, али да је опрез неопходан, слаже се и епидемиолог и директор Дома здравља др Родољуб Живадиновић.

– Код нас није тако катастрофално као у неким другим срединама. Али када сагледамо зашто је катастрофално у другим општинама, епидемиолошка испитивања показују да се ради о последицама прослава. Најбољи пример је општина Врбас где су биле три велике свадбе. Након одређеног времена и трајање инкубације добили су велики број оболелих, малтене у пар дана. Према томе то су веома ризични скупови – каже др Живадиновић. 

Изнети подаци указују да је неопходна појачана примена заштитних мера на сузбијању ширења вируса корона. Стручњаци кажу да ће од нашег придржавања тим мерама зависити и остварење предвиђања овдашњих здравствених радника да ће у следећој седмици, евентуално за две недеље доћи до опадања броја оболелих.

 

Један коментар

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − five =