Korona

Корона у Алексинцу: Шири се, али није подивљала

Епидемиолошка ситуација у општини Алексинац није екстремна као у срединама где је уведено ванредно стање, али је сложена, пошто је вирус корона присутан на овом подручју. На то указују и подаци који су се чули на седници Штаба за ванредне ситуације у општини Алексинац.

Директор Опште болнице др Горан Видић упознао је чланове овог тела да је у протеклих седам дана од 89 узорака за ПЦР тест 19 било позитивно, а да је 14. јул био специфичан јер је тада од 17 урађених тестова, позитивних било осам.

Иначе, у овој установи од почетка другог таласа епидемије урађено је 223 ПЦР тестова и 55 особа је било позитивно на вирус корона. За 23 лица се чекају резултати. На основу тога се може закључити да је код шездесетак особа са нашег подручја евидентиран вирус корона.

На удару вируса су и здравствени радници. Код једне раднице у лабораторији потврђено је присуство вируса, а три запослена су у изолацији, па је скоро трећина од 13 запослених ван радног процеса. За сада, како се чуло, то не угрожава функционисање лабораторије, а у случају потребе ангажоваће се кадрови из других организационих јединица.

Štab

Да се корона шири и у нашој општини указују и подаци из ковид амбуланте у Житковцу, где је у протекле три недеље забележен значајан раст броја прегледа. Тај тренд је био испод републичког просека. Оптимистички је и податак да је успорен раст броја првих прегледа, односно да је успорен пораст пацијената који први пут посећују ковид амбуланту.

– Добро је што ове недеље имамо значајно успорење раста првих прегледа у амбуланти у Житковцу који је на нивоу 9,2 процената већи него прошле недеље, што је заиста добра вест. Тако да ми очекујемо да већ крајем следеће недеље број крене да опада. И то је и очекивано јер нисмо имали никакве веће скупове на територији општине, није било свадби, није било ничега. Сада имамо и нове мере о забрани окупљања на отвореном и затвореном, тако да је заиста оправдано очекивати број почне да пада – каже епидемиолог др Родољуб Живадиновић, директор Дома здравља у Алексинцу. 

Др Живадиновић упозорава да поштовање мера заштите мора да буде на максималном нивоу, да грађани обавезно носе маске и да држе одстојање од других људи.

– То је јако важно јер када нисте на одстојању од метар и по до два, а немате визир, заиста драстично подижете ниво могућности да се заразите без обзира што носите маску. Јер ако вам неко прича директно у лице ни маска није права заштита – објашњава овај епидемиолог.

Korona

Човек данашњице је приморан да путује и у друге средине, као и да људи из других средина долазе код нас. Зато је још важније да се поштују мере заштите, како не бисмо некоме унели или нам неко донео вирус.

– Имамо импортоване случајеве од прошле недеље у нашу општину. И наравно кад они дођу они шире вирус нашим грађанима, и самим тим се повећава број ризичних контаката. То је све јако лоше. А до тога наравно не би дошло да су они, који су дошли из других општина, носили маске, као и да су носили маске они који су били поред њих. Једноставно доста смо неодговорни – закључује овај епидемиолог. 

Он још каже и да још увек не схватамо шта се дешава. Указује да је, према неким истраживањима, болест таква да и до 97 процената заражених нема симптома, а може да шири обољење, што је веома лоша вест. Са друге стране она три процента могу да прођу јако лоше.

– Видели сте да смо имали смртне случајеве значајног броја људи, чак пуног здравља и младих људи. Што значи да дефинитивно ту постоји нека склоност у организму појединих од нас која доводи до тога да се лошије прође. Нећемо ми брзо сазнати шта је то. Ја очекујем тек за пет, шест година, када се заврше сва истраживања да имамо пуну информацију шта је то утицало да неко прође лоше, а да неко нема чак никакве симптоме – објашњава др Родољуб Живадиновић. 

Из свега наведеног може се закључити да места паници нема, али да је више него неопходан опрез у борби да се заустави ширење вируса корона. Паметно, опрезно и рационално понашање сваког од нас и вирус корона неће подивљати у нашој средини. А то је сада и најважније.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × two =